Správy

Máme sa báť teroristickej hrozby? Turecký prístup k udeľovaniu víz mnohých straší

Hrozba teroristických útokov na európske krajiny je po kroku tureckej vlády výrazne vyššia. Krajina polmesica zmenila podmienky udeľovania víz. Pred možnými atakmi zo strany extrémistov varuje Európska komisia.

Ilustračný obrázok k článku Máme sa báť teroristickej hrozby? Turecký prístup k udeľovaniu víz mnohých straší
Zdroj: TASR

O čo ide? Turci sa najnovšie rozhodli, že pozmenia schému prideľovania víz žiadateľom. Benevolentnejší prístup v praxi znamená, že sa otvoria hranice starého kontinentu.

Odhaduje sa, že až 75 miliónov návštevníkov z Ázie by mohlo postupne začať „prúdiť“ do Európy. Pri teroristických útokoch, ktoré v ostatných mesiacoch zasiahli Paríž a Brusel, je tu potom obava, že by sa niečo podobné mohlo opakovať.

PREČÍTAJTE SI AJ: Havária lietadla EgyptAir: Premiér Šaríf Ismáíl nevylúčil teroristický útok

Varovanie pred fanatikmi

„Tento svet už naďalej nie je bezpečný, po schengenskom priestore sa pokojne môžu voľne pohybovať fanatici, ktorých činy môžu mať katastrofálne následky,“ varuje šéf EK Jean-Claude Juncker.

„Príliš liberálny prístup tureckej vlády k udeľovaniu víz predpokladá, že v Európe narastie počet a aktivita teroristických zložiek, taktiež ich infiltrovanie sa v spoločnosti za účelom naplnenia svojich šialených plánov, ktoré, ako každý dobre vieme, nemajú so slobodou a demokraciou nič spoločné,“ hovorí Juncker.

PREČÍTAJTE SI AJ: Ako sa robí fastfood? Personál má z hamburgerov aj nočné mory!

Výhoda v rukách teroristov

„Získať turecké občianstvo a tým pádom aj voľný vstup na starý kontinent je totiž oveľa jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. Cestovať po Schengene bez strachu kontroly je jednoznačnou výhodou pre teroristov,“ podáva informácie správa Európskej komisie.

Výhrada je tu potom aj voči návrhu bezvízového styku pre obyvateľov Kosova, Gruzínska a Ukrajiny. Je známe, že napríklad vojnového konfliktu v Sýrii sa zúčastnilo hneď 300 kosovských aktivistov – vycvičených žoldnierov.

Komisia ďalej upozorňuje, že mafie z jednotlivých krajín môžu na základe tureckej benevolentnosti rozbehnúť naplno svoje obchody s bielym mäsom, drogami či zbraňami.

„Sme vo vojne, to je fakt, ale prečo to teroristom a mafiánom uľahčovať?“ pýta sa rozrušene členka rakúskeho parlamentu Johanna Mikl-Leitnerová, ktorá tlmočí názor nielen desiatok svojich kolegov, ale aj obyčajných obyvateľov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM