Aktualizované Zo Slovenska

Máme vlastné testy! Slovensko výrazne zvýši počet testovaných na COVID-19

Slovenskí vedci na čele so slovenskou firmou MultiplexDX vyvinuli diagnostický PCR test na nový koronavírus.

Ilustračný obrázok k článku Máme vlastné testy! Slovensko výrazne zvýši počet testovaných na COVID-19
31
Galéria
Zdroj: TASR

Slovensko by malo čoskoro výrazne zvýšiť počet testovaní na ochorenie COVID-19. Prispeje k tomu diagnostický PCR test na nový koronavírus, ktorý vyvinuli slovenskí vedci na čele so slovenskou firmou MultiplexDX.

Sebestační v testovaní

Nadácia Eset financuje prvých 100-tisíc kusov, Slovenskej republike ich venuje darom. V utorok o tom na Úrade vlády SR v Bratislave informoval člen permanentného krízového štábu Robert Mistrík za prítomnosti premiéra Igora Matoviča (OĽaNO).

„Chceme, aby Slovensko bolo sebestačné v testovaní,“ komentoval chemik a vedec Mistrík, ktorý sa na vývoji testov taktiež podieľal. Doplnil, že testy sa kvalitou vyrovnajú zahraničným. Kľúčový komponent vyrobil vedec a biochemik Pavol Čekan. Mistrík zároveň vyzval ďalších slovenských vedcov a výskumníkov, aby sa do výskumu zapojili. Podľa slov premiéra ide „o príkladnú iniciatívu, ktorá pomôže všetkým ľuďom na Slovensku“.

Odborníci vysvetlili, že test je špecifický pre slovenské kmene koronavírusu SARS-CoV-2, čo umožňuje tvorcom spoľahlivú diagnostiku nového koronavírusu v skoršej fáze ochorenia. Testy sú v poslednej fáze vývoja, vyrábať sa začnú v najbližších dňoch.

Nový diagnostický test

Ako Čekan vysvetlil, test je založený na tzv. real-time PCR diagnostickom teste na detekciu SARS-CoV-2. Ten vyvinulo laboratórium Christiana Drostena z Virologického ústavu Univerzitnej nemocnice Charité v Berlíne spolu s akademickými spolupracovníkmi v Európe a Hongkongu. Čekan zdôraznil, že tento test je v súčasnosti odporúčaný Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) a používaný aj Úradom verejného zdravotníctva SR alebo Biomedicínskym centrom Slovenskej akadémie vied (BMC SAV).

Dodal, že tím MultiplexDX modifikoval tzv. RT-PCR primery a TaqMan sondy tak, aby boli 100-percentne kompatibilné s virálnou RNA slovenského kmeňa vírusu SARS-CoV-2, a tým sa mierne zvýšila citlivosť testovania.

Nový diagnostický test na ochorenie COVID-19 medzitým otestoval aj tím slovenských vedcov z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied pod vedením Borisa Klempu. Podľa Klempu však nejde o „žiaden experiment“. Testy sa aktuálne validujú, následne by mali prejsť certifikáciou. Po tom by mali byť ponúknuté Úradu verejného zdravotníctva SR. Stať by sa tak mohlo aj do troch týždňov.

„Vyrobené budú v horizonte zhruba dvoch týždňov. Znova opakujem, ak sa nič mimoriadne nestane. Predsa len je komplikovaná situácia. Hranice sú veľmi ťažko priepustné a ak všetko dobre pôjde, tak potom ešte bude treba ďalší týždeň na certifikáciu, čo by som povedal, že je optimistický scenár,“ povedal Mistrík.

Päť až šesť dní

Člen permanentného krízového štábu Mistrík doplnil, že inkubačná doba ochorenia COVID-19 je približne päť až šesť dní. Interval je však od dvoch do 11 dní. Testy sú schopné zachytiť ochorenie od troch či štyroch dní od infekcie. Myslí si, že Slovensko s výrobou testov problém mať nebude, niektoré komponenty sa dajú dodať zo zahraničia. Preto sa Mistrík neobáva, že by sa nedalo vyrobiť dostatočné množstvo takýchto testov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM