han Zo zahraničia

Martin podstúpil vo Švajčiarsku asistovanú samovraždu: Nemal strach, ani neplakal, FOTO

Otec dvoch malých detí s chorobou bojoval dva roky. Za ten čas sa jeho zdravotný stav rýchlo a výrazne zhoršil. Plne si uvedomoval, kam jeho zákerná choroba speje a svoj koniec si určil sám.

Ilustračný obrázok k článku Martin podstúpil vo Švajčiarsku asistovanú samovraždu: Nemal strach, ani neplakal, FOTO
4
Galéria
Zdroj: Archív Markéta Přecechtěl Kočí

Tridsaťsedemročný Čech Martin Přecechtěl, ktorý trpel nevyliečiteľnou chorobou amyotrofická laterálna skleróza (ALS), zomrel v utorok 29. júna ráno vo Švajčiarsku, kde sa rozhodol podstúpiť asistovanú samovraždu. Informoval o tom český portál iRozhlas s odvolaním sa na mužovu manželku Markétu, ktorá ho na poslednej ceste sprevádzala.

Odišiel v pokoji

Na švajčiarskej klinike absolvoval Přecechtěl v pondelok prehliadku a mal tiež vypiť kalištek s vodou, ktorý simuloval smrtiacu látku. Pacient totiž musí byť schopný prehltnúť látku sám. Keďže sa to Přecechtělovi nepodarilo, lekári sa rozhodli podať mu látku vnútrožilovo s tým, že musí byť schopný stlačiť aplikačné tlačidlo.

Manželka Markéta s jeho dobrovoľným odchodom zo sveta nesúhlasila, ale jeho rozhodnutie chápala. Pre iRozhlas povedala, že jej muž odišiel v pokoji, bez strachu a ani neplakal.

„Nemal žiadny strach, ani neplakal. Bol rád a bolo vidieť, že len čo začala látka účinkovať, cítil úľavu,“ povedala pre iRozhlas.

Koniec si určil sám

Martin bol aktívny športovec a otec dvoch malých detí, s chorobou bojoval dva roky. Za ten čas sa jeho zdravotný stav rýchlo a výrazne zhoršil, pretože mu ochabovalo svalstvo, a stal sa závislým od okolia. Chcel sa vyhnúť úplnému ochrnutiu a napojeniu na prístroje.

„S hlbokou ľútosťou oznamujem, že po dlhej a vážnej chorobe nás 29.06.2021 ráno Martin opustil. Moc si vážim všetkých, ktorí pri nás stáli a pomohli mu nájsť vytúžený pokoj,“ napísala Markéta na webovú stránku www.martinprecechtel.cz.

Koronavírus na Slovensku

Aktívne športoval

Muža choroba postupne pripravila o reč, musel obmedziť prácu, prestať športovať, hoci predtým zvládol maratón, a používať invalidný vozík. Zároveň si úplne uvedomoval, kam jeho zákerná choroba speje a svoj koniec si určil sám. Kým mohol, angažoval sa v spolku ALSA, ktorý sa v ČR snaží pomáhať pacientom a informovať verejnosť, čo táto choroba prináša.

Asistovanú samovraždu si podľa manželky vybral aj kvôli rodine. „Aby som mala s deťmi ešte šancu žiť,“ vysvetlila. Jeho voľbu preto považuje za najväčšiu obeť, ktorú môže jeden pre druhého urobiť.

Kontrola políciou

Pár minút po smrti Martina musela Markéta kliniku opustiť. Dôvod bol prozaický. Na miesto prišla polícia, aby skontrolovala priebeh procedúry a potom užialená Markéta odcestovala do Česka.

Vo Švajčiarsku neboli prítomné ich dve deti, ktoré zostali doma. Práve tie sú pre Markétu oporným bodom, a vďaka nim môže „fungovať“. „Akurát teraz tie nekonečné otázky 20-krát za deň, prečo ocko zomrel, a že ho nevidia hore na obláčiku…“ dodala pre iRozhlas.cz zdrvená žena.

FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Čo sa deje na Slovensku?

Čech podstúpil asistovanú samovraždu
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM