Nikoleta Kováčová Správy Regióny

Martin z Na nože POCHOVAL Rybársku baštu v Nitre: Ako sa im darí po odvysielaní TV šou?

Nová séria populárnej relácie Na nože odštartovala v Nitre. Úspešne. Pochovala Rybársku baštu a vytvorila Brassérku.

Ilustračný obrázok k článku Martin z Na nože POCHOVAL Rybársku baštu v Nitre: Ako sa im darí po odvysielaní TV šou?
13
Galéria

Na stretnutie s prevádzkarkou reštaurácie Brassérka v Nitre Janou Kozárovou sme čakalli niekoľko dní. Tušili sme, že za to môže práve televízna šou Na nože, ktorá sa v nej nakrúcala.

Zmena od základov

Keď sa jej na úvod pýtame, ako sa jej s kolegami zmenil život, úprimne povie, že od základov. „Ani sme netušili, že príde taký zlom. Rozbehli sme sa,“ dodáva. „Obrovské ďakujem patrí televízii, Martinovi Novákovi a kuchárovi, ktorého nám dal. To nás veľmi naštartovalo,“ tvrdí prevádzkarka.

Ivan Kuchár, ktorého hlavná tvár šou do bývalej Rybárskej bašty poslala, aby držal stráž nad kuchyňou, naverboval do Brassérky za seba trvalú náhradu – Mytaga Prodanova, ktorý je už zamestnancom a šéfkuchárom reštaurácie.

„Ale Ivko je tu vždy, keď môže, keď nemôže prísť, zavolá. Aj Maťo sa nám ozve, či je všetko v poriadku, ako sa nám darí. Je to taká krásna spolupráca,“ opisuje fungovanie zaujímavého priateľstva aj mesiace po nakrúcaní šou.

Tento záujem Martina Nováka všetkých v podniku naštartoval. „Dalo nám to energiu, nový impulz. Ťahajú nás svojimi skúsenosťami a my ideme plynulo,“ tvrdí Jana Kozárová. Ľudský rozmer televíznej šou ju prekvapil. „Nečakala som to. Myslela som si, že odvysielame, Maťo nám pomôže, ale ďalej to bude na nás. No aj keď večer, keď len hlasovku pošle, čo urobiť, ozve sa a to je veľmi milé. Ani neviem vysloviť, ako som im všetkým trom vďačná. Už som im aj povedala, že im nebudem toľko ďakovať, ale nedá sa inak. Sú to úžasní ľudia,“ hovorí prevádzkarka.

Zrodila sa hviezda

Pôvodný podnik Rybárska bašta skončil, vznikla Brassérka. „Myslím si, že zmena názvu urobila veľa. Ľudia začali vnímať, že je tu niečo iné. Dovtedy nefungovala ani zmena menu. Napadlo mi, že keď už máme nových majiteľov, dajme aj nový názov,“ vysvetľuje Jana Kozárová, ktorá prevádzku do šou prihlásila. Tento krok bol odvážny.

„Keď som to babám oznámila, išli ma zlynčovať. Vraj nie som normálna, ale ja som cítila, že to bude dobré,“ spomína s úsmevom Jana a dodáva, že bola pripravená na kritiku. „Vedela som, že aj ja som zlyhala, časovo som nestíhala, ale bolo mi to jedno. Len som chcela, aby sa niečo zmenilo. Nepotrebovali sme dostať hrnce, tie si kúpime. Pre nás bolo dôležité mať dobrého kuchára, ktorý navarí dobré jedlo.“

V jednoduchosti je krása

Okrem názvu prešiel zmenou aj jedálny lístok. Menu aktuálne ponúka 12 jedál aj s polievkami. Predtým? „Jaj, 30, 40,“ chytá sa za hlavu so smiechom Jana, podľa ktorej sa návštevníci občas spýtajú na niektoré klasické, staré jedlá. „Ale pomaličky už zabúdajú. Menu máme pekne nastavené. Je síce menšie, ale nájdu v ňom všetko.“

Ľudia si najviac objednávajú kohútika, hovädzie líčka, fish and chips a tradičnú francúzsku pochúťku bujabézu, čo je rybacia polievka. Uchvátili aj Martinove palacinky. „Na tieto jedlá sa ľudia najčastejšie pýtajú, lebo ich videli v televízii.“

Ceny pre reštauráciu nastavil Ivan Kuchár a podľa slov prevádzkarky sú v poriadku. „Berieme tovar od dobrých dodávateľov, ktorých nám posunuli Martin a Ivo. Držíme sa ich konceptu, nejdeme absolútne mimo, že by sme si povedali: Toto nekúpime, je to drahé, kúpime niečo lacné. Na slovo poslúchame,“ prisahá Jana Kozárová, ktorá dala Martinovi Novákovi čestné slovo, že kým bude na svojom mieste, bude sa fungovať podľa toho, čo nastavil.

Šikovný syn

Okrem nového šéfkuchára Mytaga Prodanova v Brassérke stále nájdete aj mladého kuchára Simona, syna prevádzkarky, študenta 2. ročníka Strednej odbornej školy gastronómie a cestovného ruchu na Levickej ulici v Nitre.

„Veľmi sa zo všetkého teší. Má kuchárske vlohy po svojom otcovi, ide mu to, od malička sa snažil variť. Len je trošku unavený, je to pre neho trošku náročné, ale zvláda to. Potreboval mať osobu, ktorá ho bude riadiť, ťahať, potreboval vzor. A teraz má tri, ktoré ho posúvajú dopredu,“ dodáva s úsmevom hrdá mama.

Spolupráca so študentmi

Brassérka so strednou školou veľmi úzko spolupracuje, pred začiatkom nášho stretnutie s prevádzkarkou Janou Kozárovou akurát končila stretnutie s jej riaditeľkou a zástupkyňou.

„Tá škola je úžasná. Fungujeme s nimi ako taká rodina. Vedenie sem často chodí, komunikujeme, riešime, pedagógovia sú ústretoví, milí.“ Pre podnik, je podľa Jany, takáto spolupráca obrovskou pomocou, nielen priamo v ňom, ale aj pri zabezpečovaní cateringu na rôzne akcie mimo neho.

Reštaurácia však iba neberie, aj dáva – žiakom možnosť učiť sa. „Tým, že sme malá prevádzka, vieme sa im venovať individuálne. Sami študenti nám hovoria, že na väčších prevádzkach sa nestihnú toľko naučiť, ako tu, keď sú tu dvaja a je tu na to priestor,“ vysvetľuje Kozárová.

Plány a cesta vpred

Mladých pomocníkov bude Brassérka do budúcna potrebovať. Keďže ponúka aj ubytovanie a disponuje súkromným salónikom, je ideálnym miestom nielen na rôzne oslavy životných jubileí či prvého svätého prijímania, ale aj svadby. Podľa slov Jany Kozárovej už majú objednávky na máj aj jún. Okrem toho sa vrhli na špeciálny víkendový program, v ktorom bude podnik ponúkať ku gastro delikatesám aj živú hudbu.

No a na záver dôležité upozornenie od prevádzkarky – reštaurácia má svoje vlastné a veľké parkovisko vo dvore. „Často totiž vidím, že auto pribrzdí a keď vidí parkovacie miesta pred vchodom obsadené, odíde,“ dodáva Jana Kozárová.

Prečítajte si tiež:

Reštaurácia v Nitre chytila druhý dych vďaka TV šou
13
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM