Eva Mikulová Cestovanie

Máte odvahu prejsť najdlhšiu sklenenú plošinu? Bonusom bude rozprávková Jurkovičova rozhľadňa

Slovenský architekt Dušan Samuel Jurkovič zanechal významnú stopu na Valašsku. Jeho stavby obdivujeme v Luhačoviach, ale i v blízkom okolí.

Ilustračný obrázok k článku Máte odvahu prejsť najdlhšiu sklenenú plošinu? Bonusom bude rozprávková Jurkovičova rozhľadňa
14
Galéria
Foto: Eva Mikulová

Známy slovenský architekt Dušan Samuel Jurkovič zanechal významnú stopu nielen v kúpeľnom mestečku Luhačovíc, ale stavby s jeho rukopisom nájdeme i na iných miestach Valašska a Slovácka.

„Mladá“ rozhľadňa

Unikátnou je Jurkovičová rozhľadňa, ktorú postavili až v roku 2012, ale právom nosí jeho meno.

Pôsobí akoby ju vytvoril priamo slávny architekt, pretože pri jej stavbe sa inšpirovali práve jeho tvorbou. Rozhľadňu postavili podľa jeho pôvodných architektonických návrhov len s malými úpravami.

Rozhľadňa stojí priamo vo Valašskom múzeu v Rožňove pod Rádhoštěm. Po príjemnej a obohacujúcej prechádzke v najznámejšom českom skanzene je táto drevená rozhľadňa zaslúženou „čerešničkou na torte.“ Jej čaru sme podľahli i my. Už prvý pohľad na ňu nás očaril. Na Karlovom kopci sa pred nami zjavila neuveriteľná, farebná, drevená a vyzdobená rozhľadňa ako z rozprávky.

Vystúpte po drevených schodoch až do výšky 18,8 metrov, kde sa nachádza vyhliadková plošina. Práve z nej sa pred vami rozprestrie výhľad na okolitú malebnú krajinu.

Keď zafúka vietor, tak sa drevená rozhľadňa mierne kýve, ale netreba sa báť. Nosné prvky sú z dubového dreva a ostatné časti sú zo smreku a jedle.

Rozhľadňa je vertikálne rozdelená na sedem poschodí a farebne riešenie zodpovedá Jurkovičovým stavbám na Pustevnách.

Článok pokračuje pod fotografiou.

Foto: Eva Mikulová

Stezka Valaška

Ak sa neviete výhľadov nabažiť, tak to urobte ako my a vyberte sa na chodník v stromoch – Stezku Valaška. Nachádza sa v lokalite známej ako Pustevny na Radhošti v Moravsko-Sliezskych Beskydách.

Je tiež nová, otvorili ju len tento rok a cestou ku nej opäť natrafíte na Jurkovičove stavby – pustovne. Cestou si nezabudnite v stánkoch kúpiť skvelé tradičné koláče – Valašské frgále alebo Štamberské uši :)

Tento chodník v korunách stromov nás očaril. Prialo nám počasie a tak sme sa opäť kochali nádhernými výhľadmi na okolité malebné Beskydy.

Skywalk pre odvážnych

Českým unikátom je najdlhšia sklenená plošina, čiže skywalk, ktorý je úplne na vrchole Stezky Valašky. Je sedem metrov do priestoru a pod vami je 30 metrová hĺbka. Nič pre ľudí trpiacimi závratmi.

Svoju odvahu môžete preveriť aj na Himalájskom chodníku, dlhom 150 metrov. Je to najvyššie položený lanový chodník v Čechách a je alternatívnym výstupom k veži na chodníku v korunách stromov.

Stezka Valaška je dlhá 660 metrov a veža je vo výške 1099 metrov nad morom. Keď je dobrá viditeľnosť, tak dovidíte až na Jesenníky a do Veľkej Fatry. Súčasťou chodníka je i deväť trampolín, krivé zrkadlá, drevené sochy, bufet a atraktívne posedenia.

Jurkovičova rozhľadňa, Stezka Valaška
14
Galéria
Foto: Eva Mikulová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM