han Správy

Máte pozitívny test na COVID-19? Postupujte TAKTO, radí hlavný hygienik!

V prípade pozitívneho výsledku testu na ochorenie COVID-19 je podľa hlavného hygienika SR Jána Mikasa dobré spísať si zoznam stretnutí z posledných dvoch týždňov, informovať okolie a lekára.

Ilustračný obrázok k článku Máte pozitívny test na COVID-19? Postupujte TAKTO, radí hlavný hygienik!
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Pozitívne testovanú osobu po zaznamenaní výsledku do systému kontaktujú epidemiológovia, ktorí vedú epidemiologické vyšetrovanie a dohľadávajú kontakty.

„Epidemiológom poviete, s kým ste sa stretli, kedy a kde ste s nimi boli, ako dlho, aký druh kontaktu to bol, či úzky alebo bežný. Ľudí, ktorí sa mohli nakaziť, odborníci kontaktujú a nariadia im izoláciu,“ vysvetlil Mikas. Kontakty sa dohľadávajú z dvoch až troch dní pred začatím klinických príznakov, pretože odvtedy infikovaný vylučuje vírus.

Dajte o tom vedieť

Dôležité je podľa jeho slov tiež informovať čo najskôr ľudí v okolí. Čím skôr sa o tom dozvedia, tým skôr vedia reagovať – začať izoláciu, prihlásiť sa na testovanie a vyhýbať sa situáciám, ktoré zvyšujú riziko šírenia nákazy ďalej. Za úzky kontakt sa považujú osoby, s ktorými pozitívne testovaný strávil dlhší čas v jednej domácnosti, na pracovisku či v zasadačke, osoba, s ktorou bol tvárou v tvár na vzdialenosť menšiu než meter, v blízkosti ktorej kašlal a kýchal alebo s ktorou mal fyzický kontakt kože na kožu.

Rovnako osoby, s ktorými strávil viac než 15 minút vo vzdialenosti do dvoch metrov, a osoby, s ktorými cestoval v aute alebo sedel vo vzdialenosti do dvoch sedadiel v inom dopravnom prostriedku.

Testovať sa sami

V prípade, že ľudia z okolia pozitívne testovaného nechcú čakať, kým ich kontaktujú odborníci, môžu sa nechať otestovať sami. Zoznam odberných miest na bezplatné antigénové testovanie možno nájsť na webe ministerstva zdravotníctva. Druhou možnosťou je požiadať o PCR testovanie na stránke korona.gov.sk. Pri vypĺňaní formulára je potrebné uviesť kontakt s pozitívne testovanou osobou.

Aj lekára

Hlavný hygienik upozornil, že o pozitívnom výsledku testu je potrebné informovať lekára, a to aj v prípade, že ide o bezpríznakový priebeh. „Oplatí sa to nielen pre prípad možných zdravotných komplikácií, ktoré súvisia s infekciou, ale aj z praktických dôvodov, napríklad, ak by ste potrebovali vystaviť potvrdenie o prekonaní ochorenia COVID-19,“ uzavrel.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM