han Magazín

Máte radi ŠAMPANSKÉ alebo víno? Môžete byť v POHODE, ich produkcia sa zdvojnásobí!

Znie to až neuveriteľne, no kým v niektorých častiach Európy nevedia, ako prežijú zimu, vo Francúzsku jasajú!

Ilustračný obrázok k článku Máte radi ŠAMPANSKÉ alebo víno? Môžete byť v POHODE, ich produkcia sa zdvojnásobí!
Zdroj: www.unsplash.com

Produkcia šampanského vo Francúzsku sa tento rok takmer zdvojnásobí. Celková produkcia vína vzrastie o 16 % oproti minulému roku, keď úrodu spustošil mráz, hoci aj tento rok nepriaznivé počasie – sucho a horúčavy – obmedzili vyhliadky niektorých regiónov.

Uviedlo to tento týždeň francúzske ministerstvo poľnohospodárstva. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Milióny hektolitrov

Ministerstvo tak najnovšie odhaduje celkovú produkciu vína v tomto roku na 44 miliónov hektolitrov. To je zhruba v strede predchádzajúceho rozpätia 42,6 až 45,6 milióna, ktoré ministerstvo predpovedalo minulý mesiac.

Hektoliter je ekvivalentom približne 133 štandardných fliaš vína.

Revidovaná prognóza je tiež o 3 % vyššia ako priemer za uplynulých päť rokov.

„Deficit dažďov od jari a intenzívne letné horúčavy znížili očakávané objemy v niektorých oblastiach,“ skonštatovalo ministerstvo v správe. „Napriek tomu po veľmi slabej úrode v roku 2021 by produkcia mala medziročne vzrásť takmer vo všetkých vinárskych regiónoch.“

Najhoršie sucho

Francúzsky poľnohospodársky sektor, najväčší v Európskej únii (EÚ), zaznamenal rôzne dôsledky najhoršieho sucha v histórii údajov, pričom niektoré plodiny, ako je pšenica, boli zasiahnuté len málo a pri iných, ako napríklad kukurica a zemiaky, došlo k vážnym stratám.

Sucho znížilo vyhliadky produkcie v regiónoch, ako sú Alsasko na východe a Languedoc-Roussillon na juhozápade, a to aj napriek tomu, že minulý mesiac pršalo, uviedlo ministerstvo.

Vyhliadky sú oveľa priaznivejšie v regióne Champagne, kde sa očakáva, že produkcia sa v porovnaní s minulým rokom takmer zdvojnásobí, k čomu prispeli júnové zrážky. Sľubné sú aj vyhliadky v Burgundsku.

Ministerstvo zároveň zopakovalo svoje pôvodné odhady, podľa ktorých produkcia v Bordeaux klesne pod päťročný priemer po tom, ako mráz a krupobitie poškodili približne 10-tisíc hektárov viniča.

Horúce a suché leto viedlo k skorému začiatku zberu hrozna vo Francúzsku, pričom zber sa začal koncom augusta v Champagne, dodalo ministerstvo.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM