han Zo zahraničia

Máte za sebou OČKOVANIE? V žiadnom prípade si neskladajte RÚŠKA z tvárí!

Ľudia, ktorí boli zaočkovaní oboma dávkami vakcíny proti koronavírusu, by mali nosiť rúška na miestach, kde sa vírus šíri, vyhlásila v piatok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Ilustračný obrázok k článku Máte za sebou OČKOVANIE? V žiadnom prípade si neskladajte RÚŠKA z tvárí!
Zdroj: www.pixabay.com

Stalo sa tak po tom, ako vo štvrtok v USA uvoľnili opatrenia a povolili plne očkovaným ľuďom, s výnimkou určitých okolností, nenosiť rúška.

Podľa WHO by sa krajiny pri rozhodovaní o protipandemických opatreniach nemali spoliehať iba na mieru zaočkovanosti. „Vakcíny zachraňujú životy, ale samé osebe niekedy nemusia stačiť,“ uvádza WHO.

Aj zaočkovaní ho šíria

„Človek sa aj po zaočkovaní môže nakaziť miernou formou ochorenia, ktoré môže aj ďalej prenášať. Preto sú potrebné aj iné ochranné opatrenia, ako je nosenie rúšok a dodržiavanie odstupu. Tieto opatrenia by mali byť v platnosti, až kým nebude väčšina ľudí v krajine chránených a šírenie a prenos vírusu budú minimálne,“ uviedla hlavná vedkyňa WHO Soumya Swaminathanová.

Najmenej prvú dávku vakcíny doteraz v USA dostalo približne 154 miliónov obyvateľov, čo predstavuje viac ako 46 percent populácie. Kompletne je zaočkovaných viac ako 117 miliónov ľudí. Očkovanie sa v uplynulých týždňoch spomalilo.

FOTO: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Udalosti na Slovensku

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM