ELA Zo Slovenska

Matovič: Slovensko čaká lockdown a utrpenie. Nemali ste sa smiať z celoplošného testovania

Premiér Igor Matovič sa najprv na oficiálnej tlačovke k lockdownu neukázal po boku ministra zdravotníctva. I keď krátku, ale cestu pred mikrofóny si našiel.

Ilustračný obrázok k článku Matovič: Slovensko čaká lockdown a utrpenie. Nemali ste sa smiať z celoplošného testovania
5
Galéria
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Celé Slovensko čakalo na dnešný deň, kedy mali byť zverejnené detaily k lockdownu a priebehu sviatkov. Kým doteraz chodil pravidelne pred mikrofóny premiér Igor Matovič, na oficiálnu tlačovku neprišiel.

Neprišiel a prišiel

Podpredseda vlády Štefan Holý (Sme rodina), ktorý na tlačovke vystúpil s ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím, nevysvetlil, prečo o nových opatreniach neinformuje premiér Igor Matovič. „Nie som jeho asistentka, prepáčte,“ povedal.

Po oficiálnom skončení tlačovej besedy sa medzi novinármi premiér predsa len objavil, viditeľne skleslý. „Nebudem odpovedať na otázky, prepáčte,“ povedal s tým, že po vláde odišli lídri koaličných strán, preto tlačovku viedli Krajčí a Holý.

Žijem cudzí život

Neskôr sa ale pred mikrofónmi predsa len zdržal. Zopakoval, že situácia je naďalej veľmi vážna a „priznáva svoju prehru“, lebo Slovensko čaká lockdown a nevybrali sme si plošné testovanie.

„Áno, dnes sme sa dočkali… Slovensko čaká lockdown, čaká utrpenie,“ povedal premiér s tým, že svetielkom nádeje by mala byť vakcinácia.

V pondelok na zasadnutí vlády si premiér podľa vlastných slov uvedomil, že „žije cudzí život“. Narážal tak na predčasný odchod z rokovania vlády počas pondelka, na ktorom si uvedomil, že v hľadaní riešení a ním navrhovaných opatrení nemá oporu.

Prezidentka sabotovala

Premiér povedal, že prezidentka sa pokúsila „odsabotovať“ plošné testovanie na rozhraní októbra a novembra, keď vyzývala na jeho dobrovoľnosť a spochybňovala, či ho armáda a vláda zvládne. Reagoval tak na otázku, čo hovorí na prezidentkinu výzvu, aby sa politici nehádali.

Igor Matovič opätovne kritizuje Richarda Sulíka za to, že nezabezpečil pred Vianocami dostatok testov a Slovensko vraj preto musí ísť do lockdownu.

„Mesiac aj niečo som upozorňoval, že ak nebude masívne testovanie, čaká nás lockdown. Ľudia sa mi smiali a viedli až fanatický boj proti plošnému testovaniu.“

„Len preto, že niekto nenakúpil testy a dokolečka sa vyhovára,“ povedal. Sulík má zajtra v skrátenom legislatívnom konaní predložiť zmenu vo verejnom obstarávaní, aby mohol testy nakupovať.

Matovič rezignoval?

Slovensko oddnes nemá premiéra, vyhlásila v stanovisku strana Petra Pellegriniho Hlas. „Igor Matovič rezignoval na svoje povinnosti, nedokázal sa pozrieť ľuďom do očí a utiekol od zodpovednosti za ďalší vývoj pandémie,“ dodala strana s tým, že podľa nej sú nové opatrenia nedostatočné.

„Vládou prijaté opatrenia sú na jednej strane nedostatočné, aby skutočne účinne obmedzili šírenie vírusu, na druhej strane dostatočné na to, aby ľuďom skomplikovali najkrajšie sviatky roka. Je neskutočná hanba, že predseda vlády ani koaliční lídri nepredstúpili pred ľudí, zodpovednosti sa však v žiadnom prípade nevyhnú,“ píše expremiér na sociálnej sieti.

SLOVENSKO ODDNES NEMÁ PREMIÉRA Slovensko oddnes nemá predsedu vlády. Igor Matovič rezignoval na svoje povinnosti,...

Posted by Peter Pellegrini on Wednesday, December 16, 2020

Neprehliadnite aj:

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM