Aktualizované ELA Zo Slovenska

Matovič: Dnes budem posol zlých správ, mnohí na to doplatia!

Návrhy opatrení premiér Igor Matovič pred zasadnutím ústredného krízového štábu zatiaľ konkretizovať nechcel.

Ilustračný obrázok k článku Matovič: Dnes budem posol zlých správ, mnohí na to doplatia!
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Premiér Igor Matovič (OĽANO) bude nositeľom zlých správ pre mnohých ľudí v súvislosti s opatreniami, ktoré sa budú musieť prijať. „Lebo jednoducho, keď chceme prijať ochranné opatrenia, niektorí ľudia na to doplatia,“ povedal to v pondelok pred rokovaním ústredného krízového štábu. Návrhy opatrení zatiaľ konkretizovať nechcel.

Zlé správy

„Nebudem konkretizovať návrhy. Situácia je mimoriadne vážna a myslím si, že musíme prijať veľmi zásadné rozhodnutia a veľmi odvážne rozhodnutia,“ komentoval s tým, že nechce povedať, či by mohlo dôjsť k takým opatreniam, aké sa prijali počas prvej vlny pandémie nového koronavírusu.

Očakáva, že rokovať budú tri až štyri hodiny.

Na Slovensku môže prísť k úplnému zákazu hromadných podujatí. Na sociálnej sieti to v súvislosti s nárastom infikovaných na nový koronavírus naznačil predseda vlády Igor Matovič v nedeľu (27. septembra). Predpokladá, že trvanie tohto zákazu potrvá „kým krivke nárastu spoločnými silami nezlomíme väzy“.

O patrenia, ktoré navrhla pandemická komisia prijať od 1. októbra budú podľa premiéra určite platiť minimálne podľa pôvodného návrhu. „Ale skôr sa obávam, že za tak drastického nárastu počtu prípadov budeme musieť prísť s úplným zákazom hromadných podujatí akéhokoľvek druhu,“ uviedol.

Mimoriadne vystúpenie v TV

Aktualizované 14:00 Pre zvyšujúce sa čísla nových prípadov ochorenia COVID-19 na Slovensku vystúpi v pondelok večer premiér Igor Matovič (OĽANO) v televíziách Markíza a Joj.

Markíza na svojom webe informuje, že predseda vlády vystúpi mimoriadne vo večerných novinách, ktoré sa začínajú o 19.00 h. „Predseda vlády nás oboznámi s prijatými opatreniami v boji proti pandémii nového koronavírusu,“ spresnila televízia.

Televízia Joj na sociálnej sieti avizuje, že premiér príde do pondelkovej relácie Noviny špeciál – koronavírus o 20.35 h. S Matovičom sa tu budú baviť o druhej vlne pandémie, opatreniach, vzhľadom na narastajúci počet nakazených, i o vplyvoch pandémie na zdravotníctvo a ekonomiku.

Mimoriadny príhovor pre zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu na Slovensku bude mať v pondelok aj prezidentka SR Zuzana Čaputová. Príhovor prezidentky odvysiela RTVS o 19.45 h na Jednotke po Správach RTVS. V rovnakom čase ho bude vysielať aj Rádio Slovensko.

„Príhovor bude možné nájsť aj na webe RTVS a Facebooku Správy RTVS,“ informovala TASR hovorkyňa verejnoprávnej televízie Andrea Pivarčiová.

20-tisíc testov denne

Musíme investovať všetko úsilie na zvýšenie počtu denne testovaných na úroveň 20-tisíc ľudí. Uviedla to ministerka pre investície, regionálny rozvoj a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí). Je to jeden z piatich návrhov, ktoré v pondelok predloží na zasadnutí ústredného krízového štábu.

Remišová ďalej navrhne pravidelné testovanie najmä pracovníkov v oblasti sociálnych služieb a škôl či obnovenie mobilných testovacích zariadení v oblastiach so zhoršenou epidemiologickou situáciou.

„Verejnoprávne médiá musia spustiť masívnu osvetovú kampaň o prevencii a zodpovednom správaní sa v súvislosti s ochorením COVID-19,“ uviedla k piatemu návrhu s tým, že podporí aj všetky ďalšie nevyhnutné obmedzenia, aby sme šírenie nového koronavírusu dostali pod kontrolu.

Za potrebné považuje aj rozšírenie kapacít na vyhľadávanie kontaktov nakazených aj s pomocou spoločného call centra ministerstva zdravotníctva.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM