Zo Slovenska

Matovič mal lepšie vážiť slová: Vedecká autorita žiada ministra o ospravedlnenie

Vedecký riaditeľ Virologického ústavu BMC SAV uviedol, že expremiér mimoriadne nevhodným spôsobom poškodil meno ústavu, znevážil prácu a ponížili vedcov.

Ilustračný obrázok k článku Matovič mal lepšie vážiť slová: Vedecká autorita žiada ministra o ospravedlnenie
Zdroj: TASR/Daniel Veselský

Vedecký riaditeľ Virologického ústavu Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (BMC SAV) Juraj Kopáček žiada ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) o verejné ospravedlnenie. Informovala o tom PR manažérka BMC SAV Zuzana Vetrecin Čeplíková.

Kopáček tvrdí, že šéf rezortu financií v piatok (9. 4.) počas tlačového vyhlásenia mimoriadne nevhodným spôsobom poškodil meno Virologického ústavu BMC SAV, znevážil prácu a ponížili vedcov ústavu.

„Vedcov, ktorí v tejto pandémii od samého začiatku dobrovoľne pomáhajú našej krajine pri testovaní, vývoji a validácii testov, pilotných štúdiách, sekvenovaní, poskytovaní odborných rád a informácií,“ uviedol vedecký riaditeľ virologického ústavu. Ako dodal, robia to práve preto, že vnímajú obrovský dosah pandémie na spoločnosť a na životy ľudí. „Boju proti pandémii sme obetovali množstvo času a energie vrátane väčšiny osobného voľna,“ poznamenal.

Na žiadosť ministerstva

Opakovane Kopáček zdôraznil, že o vykonanie analýz vakcíny Sputnik V ich požiadalo Ministerstvo zdravotníctva SR listom z dňa 5. marca. Tvrdí, že sú inštitúciou, ktorá má certifikáciu a odbornú kvalifikáciu na ich vykonanie. „Bez tejto ‚žiadosti o spoluprácu‘ by sme sa do analýz nepúšťali,“ dodal.

Matovič vo štvrtok (8. 4.) rokoval v Moskve o vakcíne Sputnik V a následne v piatok povedal, že Rusi sa cítia byť mimoriadne poškodení tým, že Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) zveril posúdenie vakcíny Sputnik V neregistrovanému laboratóriu, ktorého výsledky narušili reputáciu vakcíny po celom svete.

ŠÚKL deklaroval, že nebol nikým zodpovedným za dovoz vakcíny Sputnik V upozornený na to, že by malo testovanie v SAV údajne porušovať utajenú zmluvu s ruským výrobcom. BMC SAV uviedlo, že realizovalo skúšky vakcíny Sputnik V na základe písomnej žiadosti bývalého ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO).

ilustračné foto

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM