Aktualizované MI Politika

Matovič obhajuje ruskú stranu, ktorá kydá na ŠÚKL. A má ešte ESO v rukáve!

Igor Matovič obhajuje ruskú stranu, ktorá kydá na slovenský Štátny ústav pre kontrolu liečiv. Zároveň ide do Budapešti riešiť aj iné vakcíny.

Ilustračný obrázok k článku Matovič obhajuje ruskú stranu, ktorá kydá na ŠÚKL. A má ešte ESO v rukáve!
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Igor Matovič sa po návrate z Moskvy postavil pred novinárov, ale neumožnil im klásť žiadne otázky. Poskytol len stručné vyhlásenie, v ktorom plne podržal stranu ruskému výrobcovi Sputnika V, ktorý obviňuje slovenský ŠÚKL zo sabotáže. Podľa Igora Matoviča ešte vo veci Sputnika V posledné slovo nepadlo.

Dvere otvorené

Minister financií zopakoval ničím nepodložené informácie, že na Slovensku má byť nejaká skupina vysoko postavených nepriateľov, ktorí robia všetko, aby zahatali cestu používania Sputnika V na Slovensku. Údajne využívajú vakcínu ako geopolitickú zbraň, ktorou už zosadili jeho aj Mareka Krajčího z funkcií.

Keďže novinári mu opäť nemohli položiť žiadnu otázku, zostáva nezodpovedané, kto tieto temné sily majú byť a odkiaľ má minister financií takéto informácie, ktoré pripomínajú konšpirácie. ŠÚKL opakuje, že Sputnik V nemôže posúdiť, pretože mu chýba 80 % potrebnej dokumentácie z ruskej strany.

„Bol som v Moskve s jediným cieľom – dosiahnuť, aby sme naďalej mali otvorené dvere. To sa mi podarilo dosiahnuť, ale viac povedať nemôžem,“ uviedol tajomne Igor Matovič.

Dodal, že v piatok odchádza do Budapešti rokovať s ministrom zahraničných vecí i premiérom Viktorom Orbánom. „Bude to tiež ohľadom vakcín, a nielen Sputnika V,“ dodal minister.

Ešte vo štvrtok premiér Eduard Heger novinárom sľuboval, že všetky informácie o Matovičových rokovaniach v Moskve sa dozvedia priamo od neho. Médiá sa zaujímali o to, aký vlastne má mandát minister financií rokovať o vakcínach, akú pozíciu na týchto rokovaniach presadzuje a kto mu ju schválil, keďže to nebolo predmetom rokovania vlády. Otázky zostávajú nezodpovedané.

Chápem Rusov

Igor Matovič počas svojho krátkeho vyhlásenia podporoval pozíciu ruskej strany a ignoroval argumenty slovenského ŠÚKL-u. Slovenský minister financií uviedol, že Rusi sa cítia mimoriadne poškodení tým, že slovenský ústav zveril posudzovanie vakcíny laboratóriu, ktoré nie je súčasťou oficiálnej európskej siete.

„Ako by sme sa cítili my, keby sme boli na mieste výrobcu Sputnika V, ktorý vakcíny vyrába 130 rokov? Necítili by sme sa trápne a ponížení, ak by to posudzoval niekto, kto nemá guľatú pečiatku a okydal ich pred celým svetom? Rozčarovanie ruskej strany plne chápem,“ uviedol Igor Matovič.

ŠÚKL pritom opakovane vysvetľoval, že inak postupovať nemohol, pretože Sputnik V ako neregistrovaná vakcína nespĺňa požiadavky, aby bol testovaný v oficiálnych laboratóriách EÚ. Aj tak to však ústav skúsil, ale neúspešne.

„ŠÚKL požiadal o spoluprácu 30 oficiálnych laboratórií určených na kontrolu liekov a vakcín v EÚ. Vzhľadom na vyťaženosť požiadavke nevyhoveli,“ konštatuje štátny ústav.

Navyše, šéfka ústavu Zuzana Baťová od začiatku Igorovi Matovičovi vysvetľovala, že ŠÚKL nemá kapacity, aby mohol komplexne posúdiť a schváliť vakcínu, pretože to je vysoko odborná záležitosť, na ktorú má potrebné vybavenie len európska EMA.

Zdôrazňovala, že ministerstvo zdravotníctva môže núdzové povolenie na očkovanie Sputnikom V vydať kedykoľvek bez ohľadu na stanovisko ŠÚKL. To sa stále nestalo a z vyjadrenia ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského vyplýva, že zrejme ani nestane.

„Ministerstvo zdravotníctva schváli len také vakcíny, ktoré prejdú štandardným procesom schvaľovania v certifikovanom laboratóriu, prípadne na povolenie EMA,“ uviedol minister Lengvarský, ktorý stál po boku Igora Matoviča počas jeho vyhlásenia.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM