Aktualizované MI Politika

Matovič štedro obdaroval dedinu obvineného exšéfa SIS. Úrad vlády sa odvoláva na Pellegriniho

Premiér Igor Matovič zrejme má svoju prvú kauzu, ktorá zaváňa klientelizmom. Z rezervy vlády totiž poslal dotáciu rodnej obci Vladimíra Pčolinského.

Ilustračný obrázok k článku Matovič štedro obdaroval dedinu obvineného exšéfa SIS. Úrad vlády sa odvoláva na Pellegriniho
Zdroj: TASR/Daniel Veselský

Na problém poukázala organizácia Transparency International na svojom Facebooku. Podarilo sa jej odhaliť, že Igor Matovič daroval 15-tisíc eur dedine Nižný Hrabovec (okr. Vranov nad Topľou). Starostkou je tam Marcela Pčolinská. Ide o matku bratov Pčolinských, ktorí sú aktívni pod hlavičkou strany Sme rodina.

Zvláštny výber

Transparency International píše, že na Slovensku existuje zhruba tristo sociálnych obecných podnikov, ale len jeden dostal minulý rok od premiéra Igora Matoviča dotáciu.

Koncom novembra poslal zo svojej rezervy 15-tisíc eur na prevádzku výrobne cestovín a pečiva do zemplínskej obce Nižný Hrabovec. Okolnosti vzbudzujú množstvo otázok, či bol celý proces naozaj férový.

„Starostkou dediny s 1600 obyvateľmi je Marcela Pčolinská, matka bratov Pčolinských. Najstarší Vladimír bol v čase poskytnutia dotácie šéfom tajnej služby, dnes je obvinený z korupcie,“ píše organizácia.

Pčolinskí sú prepletení s koaličnou stranou Sme rodina. Peter je poslancom hnutia Borisa Kollára. Rovnakú pozíciu zákonodarkyne zastáva aj Andrea, ktorá je zároveň manželkou Vladimíra Pčolinského.

Podozrivé ticho

Ako pridelenie dotácie práve obci Nižný Hrabovec vysvetľuje úrad vlády? To sa nevie, pretože Transparency International márne čaká na odpoveď.

„Šéf úradu vlády Július Jakab, ktorý zmluvu s Pčolinskou podpísal, sa k otázkam o dotácii od minulého utorka napriek sľubu nevyjadril,“ uvádza organizácia.

Pripomína, že premiér Matovič tak nadviazal na netransparentné praktiky svojich predchodcov. Napríklad udelenie dotácie 20-tisíc eur pre „zázračného“ maséra Kostku od premiéra Roberta Fica, či 50-tisíc eur pre akciu časopisu Slovenka, ktorý krátko nato spravil predvolebný PR materiál pre Petra Pellegriniho.

„Premiér Matovič sľúbil po voľbách spôsob prideľovania rezervy zmeniť, ale ani rok od prebratia úradu nové pravidlá neoznámil,“ upozorňuje Transparency International.

Tieto dotácie z rezervy vlády sú ideálnym priestorom pre pochybné rozdávanie peňazí lojálnym starostom a partnerom. Nemajú totiž žiadne jasné pravidlá a premiér ich prakticky môže rozdávať podľa vlastného uváženia. Tretí sektor i opozícia v minulosti často hovorili o ich zneužívaní na stranícke a politické ciele.

Vraj je to omyl

Ako v reakcii pre TASR uviedol riaditeľ Tlačového a informačného odboru Úradu vlády (ÚV) SR Richard Pekar, zistenie TIS je omyl. Podľa jeho slov ide o prostriedky, ktoré rozdelil ešte bývalý premiér Peter Pellegrini.

„Tieto záväzky z predošlej vlády musí ÚV SR uvoľniť, pretože mal na to predošlý premiér mandát. Súčasný premiér Igor Matovič nemôže už do rezerv udelených predošlým premiérom vstupovať, sú spracovávané a podpisované v gescii vedúceho úradu vlády, ktorý je povinný ich podpísať,“ uviedol.

Dodal, že Matovič uvoľnil prostriedky zatiaľ len pre obce zasiahnuté povodňami.

Aktualizované 16:30 Starostka Marcela Pčolinská reagovala, že žiadosť o dotáciu podala obec ešte v roku 2019. Sociálny podnik Hrabovčan vznikol v tom istom roku s cieľom vyriešiť vysokú nezamestnanosť v obci, hlavne zo strany rómskeho etnika.

„Prostredníctvom tohto podniku sme vytvorili podmienky pre zamestnanie znevýhodnených a zraniteľných osôb a začali sme poskytovať služby aj pre okolité obce a aj ďalším subjektom,“ uviedla v stanovisku.

Dôvodom, prečo požiadala o dotáciu ÚV SR, bolo, že dve žiadosti cez akčný plán okresu Vranov nad Topľou neboli úspešné. Menšia dotácia mala byť podľa Pčolinskej použitá na zakúpenie nevyhnutného náradia a vybavenia prevádzky. „Premiér Igor Matovič do tohto procesu nezasahoval, ani nemal o tom žiadne informácie,“ uzavrela.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM