ELA Politika

Signál pre Matoviča? Nárast NESPOKOJNOSTI s jeho vládou je enormný + VOLEBNÝ PRIESKUM

Ak by sa voľby do Národnej rady (NR) SR konali v polovici marca, vyhral by ich Hlas-SD so ziskom 21,4 percenta hlasov.

Ilustračný obrázok k článku Signál pre Matoviča? Nárast NESPOKOJNOSTI s jeho vládou je enormný + VOLEBNÝ PRIESKUM
3
Galéria
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Na druhom mieste s 11,3 percenta by skončilo OĽANO, tretia SaS by získala 10,3 percenta hlasov. Do parlamentu by sa dostalo šesť strán. Vyplýva to z prieskumu a volebného modelu, ktorý pre RTVS zrealizovala agentúra Median SK v dňoch 12. až 18. marca, pričom oslovila 1003 respondentov.

Prieskum takisto ukázal, že 83 percent opýtaných je so súčasnou vládou nespokojných, 82 percent sa vyjadrilo za odchod premiéra.

Bez Za ľudí a Kotlebu

Do NR SR by sa dostalo aj Progresívne Slovensko so ziskom 9,3 percenta hlasov, Smer-SD by volilo 8,6 percenta opýtaných. V parlamente by boli tiež poslanci Sme rodina, hnutiu by dalo hlas päť percent voličov.

Naopak, na dianie v zákonodarnom zbore by už nemala priamy vplyv strana Za ľudí, za ktorú by zahlasovalo 4,7 percenta opýtaných. KDH by dostalo 4,3 a ĽSNS rovné štyri percentá hlasov.

SMK-MKP i Hnutie republika by volilo zhodne 3,7 percenta voličov, SNS a Vlasť získali v prieskume rovnaký podiel 2,1 percenta. Dobrú voľbu a Spolu by si vybralo 1,5 percenta opýtaných, jedno percento voličov by hlasovalo za Most-Híd. Iné strany by získali 5,5 percenta.

V ankete sa 68 percent respondentov vyslovilo, že by voliť išli, naopak, 32 percent by sa na voľbách určite alebo skôr nezúčastnilo. Výsledky prieskumu priniesla RTVS v nedeľnej diskusnej relácii O 5 minút 12.

Nespokojnosť s vládou

Prieskum sa takisto zameral na dôveru k inštitúciám, najväčšiu požívajú prezidentka a armáda, ktorým dôveruje zhodne 63 percent respondentov. Treťou najdôveryhodnejšou inštitúciou sú samosprávy s 56 percentami.

Najväčšia nedôvera verejnosti podľa prieskumu smeruje k vláde, v súvislosti s kabinetom ju deklarovalo 81 percent opýtaných, druhý najhorší výsledok patrí Národnej rade SR, ktorej nedôveruje 78 percent respondentov. Nedôveru voči súdom vyjadrilo 73 percent oslovených.

Prieskum Medianu pre RTVS priniesol aj pohľad na spokojnosť/nes­pokojnosť so súčasnou vládou. Nespokojných je 83 percent opýtaných, skôr nespokojných je 30 percent. Naopak, spokojných je 12 percent respondentov a 2 percentá sú veľmi spokojné s vládou Igora Matoviča.

V septembri 2020 vyslovilo nespokojnosť 54 percent respondentov. V januári 2021 bolo nespokojných už 71 percent.

S ani jednou z vládnych strán vládnej koalície nie je momentálne spokojných 51 percent opýtaných. So SaS je spokojných 15 percent, so Sme rodina a so Za ľudí 11 percent a s OĽaNO 9 percent respondentov.

Viac ako polovica opýtaných hovorí, že vláda nenaplnila očakávania ľudí. „Skôr nie“ na otázku odpovedalo 28 percent. Naopak, naplnené očakávania deklarovali 3 percentá opýtaných. O tom, že skôr sa očakávania verejnosti naplnili ako nenaplnili, hovorí 13 percent respondentov.

Súvisiace články

Prieskum Median - RTVS
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM