Správy

Matovič súhlasí s Ficom: Vojenská potupa NATO sa zapíše do histórie

Dianie v Afganistane komentoval aj slovenský minister financií Igor Matovič. Vo vyjadreniach na adresu NATO sa zhodol s Robertom Ficom.

Ilustračný obrázok k článku Matovič súhlasí s Ficom: Vojenská potupa NATO sa zapíše do histórie
34
Galéria
Zdroj: TASR/AP , TASR/Jakub Kotian

Militantné hnutie Taliban po rýchlej ofenzíve z posledných dní v nedeľu (15. 8.) bez boja obsadilo kľúčové mesto Džalalabad a vstúpilo do metropoly Kábul, kde jeho bojovníci obsadili aj prezidentský palác.

Afganský prezident Ašraf Ghaní krátko predtým utiekol do Uzbekistanu. Mnoho západných štátov v Kábule uzavrelo svoje ambasády a evakuuje odtiaľ svojich občanov i miestnych spolupracovníkov.

Zlyhanie a potupa

Situáciu v Afganistane komentujú aj slovenskí politici. Podľa predsedu opozičného Smeru-SD Roberta Fica sú udalosti príkladom totálneho zlyhania NATO a USA.

Kritikou na adresu NATO nešetril ani minister financií Igor Matovič. Svoje vyhlásenie zverejnil v pondelok večer na sociálnej sieti.

„20 rokov výcviku afgánskej armády, vraj aby sa dokázala sama brániť voči Talibanu. Výsledok? Za pár týždňov dobytý celý Afganistan, vojaci NATO na potupnom úteku odkázaní na milosť nepriateľa … a ako bonus – špičkové vojenské vybavenie za desiatky miliárd dolárov … mimochodom – dnes lepšie vyzbrojená armáda ako v priemernej európskej NATO krajine,“ napísal na sociálnej sieti Igor Matovič.

„Vojenská potupa, ktorá sa zapíše do histórie,“ komentoval dianie v Afganistane Igor Matovič.

Prečítajte si tiež

Boj o život

Z Kábulu sa v súčasnosti snažia dostať tisícky ľudí. Mnoho západných štátov tam uzavrelo svoje ambasády a evakuuje svojich občanov i miestnych spolupracovníkov.

Generálny tajomník NATO Stoltenberg v nedeľu na Twitteri napísal, že „NATO pomáha udržať letisko v Kábule otvorené a pomáha umožniť koordinované evakuácie“.

Taliban sa chopil moci po tom, ako NATO z Afganistanu stiahlo svoju 9 500-člennú misiu, píše AFP. Svojich vojakov sa ešte predtým rozhodli stiahnuť aj USA.

Najväčší debakel

Šéf konzervatívnej Kresťanskodemo­kratickej únie (CDU) a jeden z kandidátov na post nemeckého spolkového kancelára Armin Laschet v pondelok situáciu v Afganistane označil za „najväčší debakel, ktorý NATO od svojho založenia utrpelo“.

V utorok 17. augusta budú veľvyslanci členských krajín NATO mimoriadne rokovať o situácii v Afganistane.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Viac o dianí v Afganistane

Afganistan - Kábul, Taliban sa ujal moci
34
Galéria
Zdroj: TASR/AP

20 rokov výcviku afgánskej armády, vraj aby sa dokázala sama brániť voči Talibanu. Výsledok? Za pár týždňov dobitý celý...

Posted by Igor Matovic on Monday, August 16, 2021
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM