ELA Správy Politika

Matovičove KLAMSTVÁ a sumár NESPLNENÝCH sľubov: Kto stojí za kampaňou proti lídrovi OĽaNO?

Nesplnené sľuby a klamstvá Igora Matoviča, ku ktorým sa "priznáva". Presne takto to vyzerá na webstránke, ktorá nesie priezvisko bývalého predsedu vlády a lídra OĽaNO. Za kampaňou, ktorá sa šíri internetom, je jeho najznámejší verejný kritik.

Ilustračný obrázok k článku Matovičove KLAMSTVÁ a sumár NESPLNENÝCH sľubov: Kto stojí za kampaňou proti lídrovi OĽaNO?
Zdroj: Facebook.com/Igor Matovic , matovic.sk

Na internete sa rozbehla vo veľkom antikampaň proti hnutiu OĽaNO resp. jeho lídrovi. Nesie príznačný názov: Klamal som vás. Kto si však myslí, že pred voľbami si Igor Matovič ako bývalý predseda vlády nebodaj úprimne sype popol na hlavu, bude na omyle.

I keď stránka nesie jeho meno a pôsobí autenticky aj s fotografiou Matoviča, je za ňou jeden z jeho najväčších kritikov a nepriateľov: bývalý novinár a podpredseda Dobrej voľby Radoslav Baťo.

Klamal som vás

„Volili sme Igora Matoviča, lebo hovoril, že on nie je ako tí druhí politici, ktorí kradnú a klamú svojich voličov,“ píše sa na webstránke, ktorá vyzerá ako občianska kampaň nahnevaných a sklamaných voličov OĽaNO.

„Chceli vybudovať centrá a webový portál právnej pomoci. Nesplnili. Spravodlivosť je pre ľudí stále nedostupnejšia,“ znie jeden z nesplnených sľubov hnutia na stránke.

„Sľuboval, že oznamovatelia korupcie získajú za odmenu 50 % z výšky úplatku, ktorú nahlásený korupčník zaplatí. Nesplnil. Zákon nebol ani len predložený,“ sumarizuje ďalší text.

Zoznam toho, čo Matovič sľúbil a nedodržal, je uvedený v 59 bodoch. Spomína sa aj to, že Matovič v programe navrhoval upraviť legislatívu tak, aby bolo ľuďom možné odobrať podvodne získané tituly. Sám svoj titul získal podvodom, keďže diplomovku za neho písala kamarátka, a do dnes sa ho nevzdal. Za diplomovku kritizoval aj Andreja Danka.

Treba však dodať, že ide o kvalitne a podrobne zozbieraný sumár toho, čo naozaj Matovič voličom sľúbil pred parlamentnými voľbami, ktoré ho vyniesli do kresla premiéra. A aj jednoduchým overením faktov treba dať autorovi v mnohom za pravdu.

Prečo antikampaň?

“Rozhodol som sa spojiť príjemné s užitočným. Pripomenúť voličom, ako ich bývalý premiér oklamal prakticky vo všetkom. Je v záujme Slovenska, aby OĽaNO navždy odišlo na politické smetisko. Rád k tomu mojou troškou prispejem,” uviedol pre Dnes24.sk Rado Baťo, keď sme sa ho opýtali, prečo si dal námahu vytvoriť stránku matovic.sk a iniciuje až tak rozsiahlu kampaň.

Podľa neho bolo potrebné urobiť bilanciu toho, čo expremiér Matovič sľuboval pred voľbami a čo jeho vláda (ne)splnila.

Antisympatie medzi ním a Matovičom sú verejnosti známe. Baťo, ktorý bol v minulosti exporadcom Andreja Kisku a Ivety Radičovej, sa dostal do ostrého sporu s predsedom Obyčajných ľudí už skôr počas covidu pred dvoma rokmi. Bolo to v čase, keď Matovič rozhodol o dovoze neschválenej ruskej vakcíny Sputnik V.

Proti nemu sa postavila šéfka Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv a Baťova bývalá manželka Zuzana Baťová. Matovič na ňu preto intenzívne útočil a spor vyvrcholil tým, že Matovič zverejnil ich súkromnú komunikáciu a Baťo zas expremiérovo číslo.

Môže dostať pokutu?

Keďže sme pred voľbami, zákon je nekompromisný a jasný. Baťo totiž stránku propaguje aj cez platenú reklamu na Facebooku a môže ísť o porušenie zákona o volebnej kampani, ktorý zakazuje platené kampane všetkých okrem kandidátov a politických strán, ktoré kandidujú vo voľbách.

Za porušenie zákona môže ústredná volebná komisia udeliť pokutu vo výške tri- až stotisíc eur.

„Počítam s tým v najhoršom prípade. A budem sa súdiť,“ dodal pre Dnes24 Baťo.

Baťo je aktuálne podpredsedom Dobrej voľby, ktorá zanikne po voľbách 30. septembra zlúčením s Hlasom. Hovorí, že ide o jeho súkromnú aktivitu, ktorá so stranou nemá nič spoločné. Rado Baťo nekandiduje za žiadnu politickú stranu.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM