redakcia Bardejovský Reportér Regióny Regióny

Matúš Putnocký je najlepší poľský brankár

Bardejovský odchovanec zažiaril v poľskej extralige.

Ilustračný obrázok k článku Matúš Putnocký je najlepší poľský brankár
Zdroj: archív

Matúš Putnocký bol začiatkom júla v najvyššej Poľskej futbalovej lige LOTTO Ekstraklasa vyhlásený za najlepšieho brankára sezóny. V 15 z celkovo 24 zápasov si zachoval čisté konto, v ďalších deviatich zápasoch pustil iba 12 gólov. V prvej päťke brankárov poľskej ligy sú prekvapivo až traja slovenský brankári. Okrem Putnockého aj Marián Kelemen z klubu Jagiellonia Białystok a Martin Poláček zo Zagłębia Lubin.

Bardejov – Košice – Slovan

Matúš Putnocký (33) pôsobí od júla 2016 v poľskom klube Lech Poznań. Futbalovú kariéru začal práve v Bardejove. Neskôr prestúpil do FC Steel Trans Ličartovce (okres Prešov), odkiaľ v roku 2004 odišiel hosťovať späť do Bardejova. Následne zamieril do MFK Košice, kde nastupoval najprv za rezervu a potom za prvé mužstvo.

V roku 2009, k nevôli košického trénera Jána Kozáka, prestúpil do Slovana Bratislava. V bratislavskom klube sa spočiatku medzi tyčami striedal s Lukášom Hroššom. Následne sa stal klubovou jednotkou. V sezóne 2012/13 získal so Slovanom Bratislava „double“, teda ligový titul aj víťazstvo v domácom pohári.

Matúš Putnocký: Som veľmi hrdý na to, že skupina hráčov a zamestnancov Lotto Ekstraklasa ma týmto spôsobom ocenila, to ma motivuje k ešte väčšej práci v nasledujúcej sezóne. V Poľsku sa mi hrá veľmi dobre, cítim sa tu dobre, cítim, že tréner, fanúšikova aj iné osoby z vonku mi veria a cítim sa tu byť vítaný.

V prvom domácom zápase druhého predkola Ligy majstrov UEFA 2013/14, 17. júla 2013 proti bulharskému celku PFK Ludogorec Razgrad pustil v druhom polčase za bezgólového stavu lacný gól, keď mu vypadla strela z diaľky, ktorú dopravil do siete dobiehajúci fínsky obranca Ludogorce Tero Mäntylä. Slovanu sa ale podaril obrat na konečných 2:1.

Odvetu bratislavský klub už nezvládol. Pred jarnou časťou ročníka 2013/14 sa do klubu vrátil Dušan Perniš a Putnocký bol odsunutý na druhú koľaj. Ako druhý brankár a trénoval s rezervou. Nakoniec odišiel na hosťovanie do neďalekej Nitry. Na konci sezóny 2013/14 získal Slovan ligový titul, ktorého držiteľom sa tak stal aj Putnocký.

Z Chorzówa do Poznańi

Pred sezónou 2014/15 prišiel do Slovana Bratislava český tréner František Straka. Ten uprednostnil na pozíciu brankárskej jednotky Dušana Perniša ako dvojku nominoval Martina Polačka. Putnocký sa tak dostal do veľmi neistej pozície a začal uvažovať o odchode do zahraničia.

Pre jarnú časť sezóny 2013/14 odišiel na hosťovanie do FC Nitra, ktorá bojovala o udržanie v najvyššej súťaži. Tam počas svojho pôsobenia odchytal 14 zápasov. Nitra sa ale neudržala a po sezóne zostúpila do nižšej súťaže. Začiatkom októbra 2014 odišiel so štatútom amatéra do prvoligového MFK Ružomberok, kde sa dohodol na angažmáne do konca roku 2014 s prípadným predĺžením.

Nakoniec odchádza do zahraničia, Poľska. V januári 2015 ale prestúpil do poľského klubu Ruch Chorzów, kde podpísal polročnú zmluvu s opciou. V lete 2015 mužstvo využilo predkupné právo a uzavrelo s hráčom nový kontrakt do konca sezóny 2016/17. Pred ročníkom 2016/17 prestúpil do Lech Poznań, kde podpísal zmluvu na tri roky. Tento rok vyhlásený za najlepšieho brankára najvyššej poľskej ligy.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM