Jolanta Bugajska Regióny Regióny Regióny Regióny

Nebol to dobrý zbojník, ako by to chcela legenda

Rozhovor s Marcinom Kowalczykom z Oravského múzea Etnografický park v Zubrzycy Górnej v Poľsku.

Ilustračný obrázok k článku Nebol to dobrý zbojník, ako by to chcela legenda
Zdroj: Dobry Tygodnik Sądecki

Bol Jánošík Slovák alebo Poliak? Pred rokmi nás očaril seriál „Jánošík”, v hlavnej úlohe s poľským hercom Markom Perepeczkom, vďaka ktorému sme začali historického Jánošíka vnímať ako tatranského zbojníka. Je to správne?

Juraj Jánošík bol samozrejme Slovák, ktorý sa narodil v roku 1688 v Terchovej, v malebnom horskom teréne Malej Fatry, ktorá je dnes populárna vďaka turisticko-rekreačným strediskám. Jánošík bol zbojník, ktorý sa v poľskej oblasti nazývanej Podlahe pravdepodobne nikdy neobjavil a jeho zbojnícka činnosť spadá do začiatku 18. storočia, teda do obdobia, kedy zbojníctvo prekvitalo v celých Karpatoch. Jánošík pôsobil na území bývalej Rakúsko-uhorskej monarchie, na území dnešného Slovenska a seriálový Jánošík je, ako keby inou postavou, ktorá len nadväzuje na legendu o slávnom zbojníkovi.

Ale legenda o tom, že Jánošík bohatým bral a chudobným dával, je pravdivá?

Bohužiaľ Jánošík nebol „dobrým” zbojníkom, ako by to chcela legenda. Pod jeho vedením skupina prepadávala fary, kupcov a najbohatších gazdov na Liptove, a pri tej príležitosti sa dopúšťala rôznych ukrutností. So svojim lupom sa nemali v úmysle s nikým deliť. Peniaze míňali v krčmách, na oslavách, na zbrane atď.

Legenda o dobrom Jánošíkovi pochádza z oveľa neskoršieho obdobia. Prečo sa práve Jánošík stal legendou? Možno mladý vek umierajúceho zbojníka spôsobil, že ľuďom, ktorí popravu sledovali, ho prišlo ľúto? Zároveň si predstavovali a tvorili postavu, ktorá im pomôže v ťažkom živote, stane sa ich podporou a hrdinom.

A umrel nešťastný Jánošík zavesený na háku za rebro?

Je zaujímavé, že práve Jánošík, ktorý svoje zbojnícke povolanie vykonával necelé dva roky, sa stal postavou, o ktorej sa rozprávalo a spievali piesne v celých Karpatoch, a jeho legenda žije dodnes. Veď predsa boli iní slávni zbojníci, ktorí sa zbojníčeniu venovali oveľa dlhšie.

Existujú archívne dokumenty hovoriace o beskydských, oravských alebo zywieckých zbojníkoch. Ale osud zbojníka bol predom určený. Umrel väčšinou tragicky, po krutom mučení. Rovnako to bolo s Jánošíkom, ktorý bol naozaj v Liptovskom Mikuláši zavesený na hák za rebro na ľavom boku.

U nás je Jánošík synonymom pozitívneho zbojníka, takého Robina Hooda. Ako je to na Slovensku?

V slovenskej kultúre je legenda o Jánošíkovi, ako pozitívnej postave, ďalej živá. V jeho rodnej obci stojí obrovský pomník z ocele a existuje aj múzeum venované tejto postave, no a počas prázdniny je organizovaný aj folklórny festival – Jánošíkove dni – na ktorý prichádzajú davy. Historickú postavu Jánošíka a jeho skutočný príbeh na Slovensku poznajú, a legenda o dobrom zbojníkovi je veľmi silná nie len u nás.

Dôkazom toho je aj množstvo piesní, legiend, príbehov, celá ľudová literatúra a mnohé fabulárne filmy, už spomínaný film Jánošík s Markom Perepeczkom, alebo tie najstaršie z dvadsiatych rokov 20. storočia, až po najnovší film – „Jánošík. Pravdivá história” Agnieszki Holland a Kasi Adamik.

Zdroj: Dobry Tygodnik Sądecki
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM