Webnoviny - Svet

MERKELOVÁ: Euro je prvýkrát od zavedenia v kríze

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/AP

BERLÍN 25. februára (WEBNOVINY) – Euro je prvýkrát od jeho zavedenia v kríze, mena 16 krajín to však zvládne, vyhlásila v rozhovore pre štvrtkové vydanie nemeckého denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung nemecká kancelárka Angela Merkelová. Podľa kancelárky euro, ktoré je v platnosti od roku 1999, utrpelo najviac v posledných týždňoch, pripustila tiež pochybnosti o tom, či dokáže udržať situáciu v Grécku. Euro čelí výzvam aj pri rozpočtových deficitoch v Španielsku a Portugalsku, cituje denník kancelárku.

Angela Merkelová upozornila, že mena sa v čase globálnej hospodárskej krízy osvedčila a vďaka nej únia neutrpela hlbšie turbulencie. Merkelová však priznala, že kríza viedla k prehĺbeniu verejného dlhu. „Táto otázka sa musí riešiť pomocou udržatelnosti rozpočtov dotknutých krajín,“ uviedla.

„Euro je teraz prvýkrát od jeho zavedenia v ťažkej situácii, ale zvládne to,“ dodala Merkelová pre denník. Podľa Merkelovej bude budovanie dôvery v euro na finančných trhoch úspešné, iba ak sa bude riešiť problém, v Grécku a iných rizikových krajinách, teda na mieste jeho vzniku.

Rozpočtový deficit Grécka za rok 2009 dosiahol takmer trinásť percent hrubého domáceho produktu. Schodok prekročil viac ako štvornásobne strop Európskej únie a trojnásobne prekonal pôvodné odhady. Celkový dlh Atén predstavuje asi 300 miliárd eur. Lídri EÚ sa preto minulý štvrtok dohodli na pláne finančnej pomoci Grécku s cieľom zabrániť prehĺbeniu krízy v 16-člennej eurozóne, neoznámili však žiadnu konkrétnu finančnú pomoc. Podľa aktuálnych informácií dostanú Atény finančnú pomoc vo výške až 25 miliárd eur.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM