Rôzne

Meteorológovia upozorňujú na silné nočné mrazy aj SNEŽENIE: Teplota klesne až na -17 °C

SHMÚ o situácii informoval aj zložky rezortov vnútra a obrany, ktoré zabezpečujú opatrenia v rámci utečeneckej krízy na východe Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Meteorológovia upozorňujú na silné nočné mrazy aj SNEŽENIE: Teplota klesne až na -17 °C
Zdroj: www.pixabay.com

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) upozorňuje na silné nočné mrazy a chladné počasie v nadchádzajúcom týždni. TASR o tom informoval hovorca ústavu Ivan Garčár. Dodal, že o situácii informoval SHMÚ aj zložky rezortov vnútra a obrany, ktoré zabezpečujú opatrenia v rámci utečeneckej krízy na východe Slovenska.

Mrazivé noci

„Od utorka (8. 3.) do štvrtka (10. 3.) očakávame na severe a východe lokálne sneženie alebo snehové prehánky. V ostatných častiach Slovenska bude menej zrážok. V noci klesne teplota na mínus jeden až mínus šesť stupňov, v údoliach do mínus desiatich stupňov Celzia. Cez deň bude päť až desať stupňov, na severe a východe nula až päť stupňov Celzia. Studený severný vietor zvýrazní pocit chladu,“ uviedla meteorologička Nikoleta Hrušková.

Dodala, že od piatka (11. 3.) do nedele (13. 3.) bude jasno až polojasno. Zosilnejú podľa jej slov nočné mrazy na mínus päť až mínus desať stupňov Celzia, v údoliach na mínus desať až mínus 15 stupňov Celzia. „Cez deň sa pri slnečnom počasí vzduch zohreje na mínus jeden až päť, na juhu do ôsmich stupňov Celzia,“ doplnila.

Chladné dni

V podobnom duchu sa bude niesť aj noc z utorka na stredu 9. marca. Aj teploty budú rovnaké, teda od –1 °C do –8 °C v najchladnejších oblastiach. Ďalšie noci sa však začne ochladzovať ešte viac.

Už štvrtkové nočné minimálne teploty môžu na Orave, Liptove a východe Slovenska dosahovať aj –10 °C.

„Najvýraznejšie sa ochladí v závere pracovného týždňa a počas víkendu. Vtedy môžu teploty v noci poklesnúť až na –16 °C. Chladno pritom bude aj cez deň,“ informuje portál iMeteo.sk.

Zmena dorazí vo štvrtok, kedy bude značná časť Európy pod vplyvom vysokého tlaku vzduchu, pričom od severovýchodu bude do karpatskej oblasti prúdiť studený, pôvodom arktický, vzduch.

Počas dňa síce ubudne oblakov, ale rovnako tak ubudne aj z teplôt, ktoré sa budú pohybovať len od +1 °C do +7 °C.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR/iMeteo.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM