Rôzne

Michalovčanka na svetovej abilympiáde 2016: Valéria Mitrová zožala úspech v prvej desiatke!

Michalovčanka Valéria Mitrová zožala svoj najväčší osobný úspech v prvej desiatke. Naše mesto reprezentovala na abilympiáde 2016 vo Francúzsku.

Ilustračný obrázok k článku Michalovčanka na svetovej abilympiáde 2016: Valéria Mitrová zožala úspech v prvej desiatke!
Zdroj: Archív Valéria Mitrová

Od 22. do 27. marca, sa vo francúzskom meste Bordeaux uskutočnila 9. svetová Abilympiáda. V konkurencii účastníkov z 35 krajín sveta, ktorí sa na prestížnej súťažnej prehliadke pracovných schopností a zručností zdravotne znevýhodnených ľudí predviedli, zabodovala aj Michalovčanka Valéria Mitrová, ktorá prezentovala Slovenskú úniu sluchovo postihnutých.

Maľovala na hodváb

Slovenská 18-členná výprava pod vedením zástupcov Slovenskej abilympíjskej asociácie (SAA) a jej predsedu Aurela Bittera vyslala do Francúzska 11 súťažiacich, ktorí sa hrdo vrátili domov. „Pre mnohých členov našej výpravy je úspechom už to, že vôbec mohli Slovensko reprezentovať,“ zhodnotil predseda SAA. Cieľom najväčšej súťažnej prehliadky pre zdravotne postihnutých z celého sveta bolo prekonanie seba samého. Tomu zodpovedal aj tohtoročný slogan Common Skills, Uncommon People – Obyčajné zručnosti, neobyčajných ľudí. Pri organizovaní podujatia pomáhalo 500 dobrovoľníkov z Francúzska.

Tisícky účastníkov súťažilo o víťazstvo v 49 súťažných disciplínach. Slováci zápolili vo vyšívaní, cukrárstve, pletení, košikárstve, maľovaní na hodváb, maľbe, háčkovaní, reportážnej fotografii a vo varení.

Michalovčanka Valéria Mitrová, ktorá vďaka postupu na Slovenskej abilympiáde v Bratislave 2014 získala možnosť hájiť farby Slovenskej republiky, maľovala na hodváb a aj keď to nebolo na medailu, zožala svoj najväčší osobný úspech v prvej desiatke.

„Ďakujem mestu Michalovce za finančnú podporu a tým aj možnosť prezentovať nielen Slovensko,ale aj naše krásne mesto Michalovce,“ uviedla Valéria Mitrová.

Neobyčajní ľudia

V nádhernom Výstavnom centre le Parc des Expositions na severnom okraji mesta Bordeaux a brehu veľkého jazera dokazovali neobyčajní ľudia celého sveta zdravému obyvateľstvu, že postihnutý človek môže byť rovnocenným partnerom pri vykonávaní pracovných činnosti. Počas celého podujatia Výstavné centrum navštívilo skoro 80 000 ľudí.

Prvá celosvetová Abilympiáda sa konala v roku 1981 v Tokiu. Od roku 1995 sa aj slovenskí talentovaní zdravotne postihnutí ľudia zúčastňujú celosvetových Abilympiád, kde dosahujú vynikajúce úspechy. Za 21. rokov reprezentovali Slovensko v Južnej Kórei, Japonsku, Austrálii, v Českej Republike, Indii a tento rok vo Francúzsku.

Môže vás zaujímať:

Zabudnite na vojnu známych rapperov: Toto je talent z Michaloviec, videoklip natáčal vo Viedni

Za pár dní desatťisíce pozretí na YouTube: Michalovská kapela chce dobyť celú krajinu, vytiahli ťažký kaliber!

Sympatická speváčka Nika Karch (27) otvorene: Mala som ťažkú pubertu punkerky

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM