Aktualizované Zo Slovenska

Mičovský žiada uprednostniť pri vakcinácii 15-tisíc pracovníkov rezortu. Čo je dôvod?

Pracovníci predajní potravín a drogérie sú podľa MPRV vystavení vysokému náporu.

Ilustračný obrázok k článku Mičovský žiada uprednostniť pri vakcinácii 15-tisíc pracovníkov rezortu. Čo je dôvod?
Zdroj: TASR/František Iván

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský (OĽANO) už dvakrát otvoril na vláde otázku zaradenia zamestnancov rezortu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka do systému prednostného očkovania proti ochoreniu COVID-19.

Kľúčoví zamestnanci

Dokonca listom požiadal ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO) o zaradenie kľúčových zamestnancov rezortu do procesu vakcinácie.

Ako ďalej na sociálnej sieti informovalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, medzi prioritné kategórie zamestnancov rezortu zaraďuje pracovníkov MPRV SR, inšpektorov kontroly potravín, veterinárnych lekárov, fytosanitárnych inšpektorov, zamestnancov Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR a regionálnych veterinárnych a potravinových správ, ako aj zamestnancov subjektov hospodárskej mobilizácie v pôsobnosti ministerstva.

„Z tejto skupiny považujem za potrebné prednostne očkovať približne 15-tisíc pracovníkov. Taktiež by som chcel upozorniť na problematiku sektora obchodu a špeciálne predaja potravín, kde pracovníci vo veľkoobchodných centrách a logistických skladoch (asi 6000 pracovníkov) je kľúčových z hľadiska zásobovania obchodov. Rovnako významná skupina je tvorená pracovníkmi maloobchodných prevádzok, ktorí sú v každodennom kontakte so zákazníkmi (asi 44-tisíc pracovníkov),“ doplnil Mičovský.

Dopyt po vakcinácii

Pracovníci predajní potravín a drogérie sú podľa MPRV vystavení vysokému náporu. Agrorezort žiada očkovať čo najväčšie množstvo pracovníkov z vyššie uvedených sektorov.

„Plne si uvedomujem, že dopyt po vakcinácii ďaleko prevyšuje možnosti Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR, avšak vzhľadom na našu prioritu zabezpečiť bezproblémový prístup k potravinám pre všetkých obyvateľov Slovenska, považujem požiadavku nášho rezortu za mimoriadne dôležitú,“ dodal Mičovský.

Vítajú to

Aktualizované 15:27 Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) je za prednostné očkovanie poľnohospodárov a potravinárov.

Uviedla to v stanovisku komory hovorkyňa SPPK Jana Holéciová. Prednostné očkovanie poľnohospodárov a potravinárov by podľa nej prospelo plynulej výrobe potravín a starostlivosti o hospodárske zvieratá. SPPK preto podľa Holéciovej podporuje snahy rezortného ministra, aby sa kľúčoví zamestnanci rezortu zaradili do procesu vakcinácie.

Podčiarkla, že ochrana zdravia obyvateľstva a potreba zabezpečiť plynulú výrobu potravín z farmy na stôl ostáva naďalej jednou z kľúčových oblastí, na ktorú sa potrebujú poľnohospodári a potravinári sústrediť počas kulminácie druhej vlny pandémie.

Preto komora súhlasí s iniciatívou ministra Mičovského prednostne zaočkovať vybrané kategórie ľudí pracujúcich v oblasti veterinárnej kontroly potravín a zamestnancov subjektov hospodárskej mobilizácie v pôsobnosti ministerstva.

„Ideálne by bolo, aby sa k vakcínam dostali aj ľudia, ktorí pôsobia aj priamo v poľnohospodárskej prvovýrobe, teda v poľnohospodár­skych podnikoch, na družstvách, v oblasti živočíšnej výroby či rastlinnej výroby. Tlak dovážaných potravín je každý mesiac silnejší. Nemôžeme si preto dovoliť ani najmenšie zaváhanie a akýmkoľvek spôsobom ohroziť stabilitu domácej výroby potravín a chovu zvierat,“ uviedol v reakcii na aktivitu ministerstva pôdohospodárstva Emil Macho, predseda SPPK.

Holéciová dodala, že prednostné očkovanie by tak bolo po schválení novely zákona o kritickej infraštruktúre, vďaka ktorej sa pôdohospodárstvo dostalo medzi sektory kritickej infraštruktúry, ďalším pozitívnym krkom v boji s následkami pandémie nového koronavírusu.

Ilustračné foto, TASR

Neprehliadnite aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM