Politika

Mimoparlamentný Hlas sa pridáva k Smeru: Bude zbierať podpisy za REFERENDUM

Hlas-SD podporuje referendovú iniciatívu avizovanú Smerom-SD. Za sociálne napätie v spoločnosti viní jej predseda premiéra Hegera.

Ilustračný obrázok k článku Mimoparlamentný Hlas sa pridáva k Smeru: Bude zbierať podpisy za REFERENDUM
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Občania sú už dva roky trvania tejto vlády neustále rukojemníkmi sporov koaličných strán a najmä lídrov OĽANO Igora Matoviča a SaS Richarda Sulíka. Skonštatoval to nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR a podpredseda mimoparlamentného Hlasu-SD Erik Tomáš s tým, že najnovšie sa tieto spory dotkli učiteľov.

Avizoval, že ak sa nič nezmení, nezaradení poslanci z Hlasu-SD predložia do parlamentu návrh zvýšenia platu učiteľov a nepedagogických zamestnancov o desať percent.

Najhoršia vláda?

Tomáš poukázal na vývoj platov učiteľov na Slovensku za uplynulé dva roky a kritizoval ich nezvyšovanie. „Toto je najhoršia vláda v oblasti školstva, aká tu kedy bola,“ podotkol a pripomenul záväzky z vládneho programu súčasného kabinetu zabezpečiť adekvátne podmienky pedagogickým a odborným zamestnancom. Kritizoval aj vyjadrenia premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), že učiteľom pomôžu daňovými bonusmi pre rodiny s deťmi.

Prečítajte si tiež

Podporujú referendum

„Sociálne napätie v spoločnosti by sa dalo krájať,“ hovorí Tomáš. Zodpovednosť podľa neho nesie premiér. Naďalej považuje za najlepšie riešenie pre krajinu ukončenie volebného obdobia súčasnej vlády. V tejto súvislosti deklaroval, že Hlas-SD podporuje referendovú iniciatívu avizovanú Smerom-SD. Jedinou podmienkou je správne nastavenie referendovej otázky, o čom mali diskutovať aj s partnermi. Hlas-SD bude podľa jeho slov sám zbierať podpisy za referendum.

Očakáva, že to bude rýchla akcia.

Podpredsedníčka Hlasu-SD Zuzana Dolinková poznamenal, že ani školstvo, ani zdravotníctvo nemajú podporu premiéra. Namieta, že doteraz nepredložili riadny návrh, ako sa budú čerpať financie z plánu obnovy. Obáva sa straty európskych zdrojov. Vyzvala Hegera, aby sa postavil čelom problémom v zdravotníctve. Ak to nevie urobiť sám, má si podľa nej zavolať odborníkov, ktorí mu povedia, ako treba financie čerpať na riešenie situácie.

Tomáš zároveň deklaroval, že podporia opozičnú iniciatívu Smeru-SD a návrh na odvolanie ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS).

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM