han Zo Slovenska

Ministerstvo obrany je v ŠOKU: Počet záujemcov o dobrovoľnú vojenskú prípravu STÚPOL!

Na dobrovoľnú vojenskú prípravu (DVP) sa tento rok prihlásilo 527 záujemcov. Rezort obrany s nimi ďalej komunikuje ohľadom kompletizácií žiadostí a dokumentov, ich reálny počet tak bude známy až po dokončení procesu.

Ilustračný obrázok k článku Ministerstvo obrany je v ŠOKU: Počet záujemcov o dobrovoľnú vojenskú prípravu STÚPOL!
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Výcvik môže absolvovať najviac 150 ľudí. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

„Pre porovnanie, v roku 2019 sme evidovali 122 žiadostí a v roku 2018 ich bolo 180,“ priblížila hovorkyňa. Ako pripomenula, predchádzajúce dva roky sa DVP pre pandémiu ochorenia COVID-19 nerealizovala.

Do dobrovoľnej vojenskej prípravy môžu byť prijatí občania vo veku 19 až 55 rokov, ktorí v stanovenom termíne podali žiadosť a úspešne absolvujú prijímacie konanie. Posudzuje sa fyzická zdatnosť, psychická odolnosť a zdravotná kondícia.

Budú v zálohe

Výcvik je plánovaný v termíne od 6. júla do 23. septembra. Zameraný bude okrem získania základných vedomostí a praktických zručností v ovládaní zbraní aj na zvýšenie fyzickej kondície, zvýšenie pripravenosti na zvládanie stresových a záťažových situácií, ako aj na vojenskú disciplínu.

Po úspešnom ukončení výcviku sú absolventi povýšení na vojakov 2. stupňa a zaraďovaní do záloh, pričom majú otvorenú možnosť vstúpiť aj do aktívnych záloh a byť tak pripravení na nasadenie v rámci domáceho krízového manažmentu.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM