Správy

Minister financií zrátal straty: Lockdown vyjde Slovensko poriadne draho

Ministerstvo financií priblížilo ekonomické straty spôsobené pandémiou. Podľa výpočtov príde Slovensko o závratný balík peňazí.

Ilustračný obrázok k článku Minister financií zrátal straty: Lockdown vyjde Slovensko poriadne draho
9
Galéria
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Tvrdý lockdown Slovensko stojí jednu miliardu eur. Uviedol to v pondelok na tlačovej konferencii po rokovaní vlády minister financií Eduard Heger (OĽANO) na základe výpočtov rezortu financií. Tie počítajú so scenárom, že by sa SR dostala do „bezpečnej zóny“ z pohľadu nákazy novým koronavírusom k 1. marcu tohto roka.

Dlh Slovenska

Druhá vlna podľa Hegera jasne ukázala, že s ochorením COVID-19 „nie sú žarty“. Zároveň pripomenul, že minulý rok bol veľmi náročný, pričom dlh Slovenska stúpol do už „nebezpečných hraníc“. Zdôraznil, že je dôležité bojovať o zdravie ľudí, ale aj o zdravie ekonomiky. „Keď bojujeme o zdravie ľudí, zároveň aj zachraňujeme ekonomiku,“ tvrdí Heger.

Koľko nás to stojí?

Ministerstvo financií (MF) SR tak vypočítalo ekonomický dosah tvrdého lockdownu. Interval výpočtov ohraničili tým, že do „bezpečnej zóny“ by sa Slovensko dostalo k 1. marcu tohto roka. Za toto obdobie rezort financií podľa Hegera očakával aj v pôvodných prognózach, že by medzikvartálne narástol hrubý domáci produkt (HDP) v prvom štvrťroku o 3,5 %.

Dohromady tak Slovensko podľa výpočtov MF príde o jednu miliardu eur. „To sú enormné peniaze, ktoré nás tento lockdown stojí,“ upozornil Heger.

Poukázal preto na význam testovania. „Investícia do testovania je jediná možná a zároveň úspešná investícia do toho, aby sme ochránili ekonomiku a zabránili ekonomickým škodám,“ skonštatoval Heger.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Premiér na tlačovej konferencii avizoval ďalšie plošné testovanie
9
Galéria
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM