Barbara Dallosová Správy Zo Slovenska

Minister Káčer o Orbánovom výstrelku: HNUS a HUMUS, povedal a pridal hlášku v maďarčine

Maďarský premiér zdvihol svojim kontroverzným šálom zo stoličiek viacero európskych diplomatov. Nešetril ho ani náš minister zahraničných vecí.

Ilustračný obrázok k článku Minister Káčer o Orbánovom výstrelku: HNUS a HUMUS, povedal a pridal hlášku v maďarčine
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán spôsobil medzinárodný rozruch, keď vo videu zverejnenom na sociálnych sieťach pózoval so šálom s mapou Veľkého Uhorska.

Kontroverzný šál

Orbán sa na videozázname po nedeľňajšom futbalovom zápase maďarskej reprezentácie proti Grécku lúči s odchádzajúcim rekordným 109-násobným futbalovým reprezentantom Balázsom Dzsudzsákom.

Veľké Uhorsko zahŕňa okrem samotného súčasného Maďarska aj časti území Srbska a Ukrajiny, ale aj časti členských krajín Európskej únie Slovenska, Rakúska, Chorvátska a Rumunska.

Rozčúlený Káčer

Na gesto maďarského premiéra reagovala aj slovenská diplomacia. Na sociálnej sieti sa k Orbánovmu gestu emotívne vyjadril minister zahraničných vecí Rastislav Káčer. Jeho počin označil za „hnus a humus“.

„Ako som pred niekoľkými rokmi komentoval gestá svojho premiéra v inej súvislosti, tak dnes zopakujem to isté v tejto situácii na margo iného premiéra. “Hnus a humus”. Možno to nie je diplomatická mluva, ale – az is számít azaért,“ pridal minister maďarskú hlášku, ktorá sa dá preložiť ako „aj to sa počíta.“

Zdôraznil tiež, že s maďarským národom máme dlhoročnú spoločnú históriu, ktorú si váži. S čím ale má problém, je spôsob správania sa aktuálnej maďarskej vlády a jej predstaviteľov.

Vlna kritiky

Krok Orbána odsúdili viaceré krajiny. Rumunský rezort diplomacie v pondelok vydal vyhlásenie, v ktorom označil Orbánov prejav za neprijateľný. Podľa Bukurešti je revizionistický prejav Orbána neprijateľný a v priamom rozpore so súčasnou realitou skutočnosť.

Kauzu si všimol aj nemecký spravodajský server Spiegel.de v článku pod titulkom „Orbán provokuje odkazom na väčšie Maďarsko“.

Za ostatné mesiace a hlavne odkedy som minister zahraničných vecí, som sa stal veľmi “populárny” v maďarských médiách....

Posted by Rastislav Kacer on Monday, November 21, 2022

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM