Správy Zo Slovenska

DEMISIA: Ministerka Kalavská to len tri mesiace pred voľbami vzdala

Neprešli jej reformy ani zákony. Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) sa rozhodla podať demisiu.

Ilustračný obrázok k článku DEMISIA: Ministerka Kalavská to len tri mesiace pred voľbami vzdala
Zdroj: TASR

Informáciu o Kalavskej rozhodnutí potvrdila aj jej hovorkyňa Zuzana Eliášová. „Kancelária ministerky Kalavskej (nominantky Smeru) bude kvôli demisii v utorok (10. 12.) kontaktovať prezidentský palác,“ napísala .

Ešte dnes popoludní reagoval aj prezidentský palác. „Prezidentka Zuzana Čaputová sa bude demisiou ministerky zdravotníctva Andrey Kalavskej zaoberať hneď po tom, ako sa zotaví po chorobe a vráti sa do úradu,“ informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Pre postup Smeru

Kalavská ponúkla svoju demisiu po tom, ako vláda minulú stredu stiahla jej návrh reformy nemocníc, tzv. stratifikáciu, z rokovania parlamentu.

„Veľa som nad tým rozmýšľala. V stredu som mala chuť odísť, pretože tak, ako sa správa niekto k svojmu ministrovi, ako sa správali ku mne, nie je adekvátne. Cítila som sa veľmi zle,“ komentovala takýto postup.

To ako sa strana Smer-SD k nej ako ministerke správala považovala za neadekvátne a za vinu to dávala predsedovi Smeru a poslancovi Robertovi Ficovi.

Pellegrini: nebol to jej neúspech

S Kalavskou sa preto vo štvrtok stretol premiér Peter Pellegrini (Smer-SD). Po rokovaní vyhlásil, že chce, aby na ministerstve zotrvala a vyjadril jej plnú podporu. Očakával tiež, že ministerka svoj postoj prehodnotí.

Rozhodnutie stiahnuť reformu z parlamentu nepovažoval za Kalavskej neúspech. „Práve naopak, pani ministerku považujem za správnu osobu na správnom mieste,“ povedal Pellegrini. Podľa neho urobila v rezorte obrovské množstvo práce a do konca volebného obdobia je ešte čo robiť.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM