Viktória Botošová Zo Slovenska

Ministerstvo vyhodnotilo TOP riziká v SR: Nezamestnanosť, nekontrolovateľná migrácia a sociálna nestabilita

Na Slovensku sa od roku 1990 zvyšuje počet a vážnosť prírodných alebo človekom spôsobených mimoriadnych udalostí. V návrhu Národnej stratégie manažmentu bezpečnostných rizík Slovenskej republiky to konštatuje Ministerstvo vnútra (MV) SR. Rezort očakáva, že sa situácia sa ešte zhorší.

Ilustračný obrázok k článku Ministerstvo vyhodnotilo TOP riziká v SR: Nezamestnanosť, nekontrolovateľná migrácia a sociálna nestabilita
Zdroj: Dnes24.sk

Na Slovensku sa od roku 1990 zvyšuje počet a vážnosť prírodných alebo človekom spôsobených mimoriadnych udalostí. V návrhu Národnej stratégie manažmentu bezpečnostných rizík Slovenskej republiky to konštatuje Ministerstvo vnútra (MV) SR. Rezort očakáva, že sa situácia v najbližších rokoch ešte zhorší.

Návrh, ktorý MV predložilo do pripomienkového konania, predstavuje východiská, víziu, strategické ciele a možnosti financovania. Zdôrazňuje, že ide o prvý krok z mnohých, ktoré musia byť prijaté na zníženie možných škôd spôsobených mimoriadnymi udalosťami. Cieľom je, aby v budúcnosti došlo k vytvoreniu komplexného hodnotenia rizík z každej oblasti ľudského života.

V posledných rokoch bol výrazný nárast najmä živelných pohrôm, uvádza sa v materiáli. Vplyvom zmeny klímy sa zvyšuje početnosť a závažnosť extrémnych meteorologických udalostí, ako sú obdobia horúčav, búrok a silných dažďov. Slovensko pritom ohrozujú najmä povodne, zosuvy pôdy, snehové kalamity, veterné smršte, požiare a nebezpečné látky.

Návrh však pripomína i celkovú bezpečnostnú situáciu v euroatlantickom regióne, predovšetkým v Európe. Tá sa v priebehu roka 2014 výrazne zhoršila, a to v dôsledku vzniku nových a eskalácie prebiehajúcich konfliktov. „Vývoj bezpečnostného prostredia potvrdil jeho rastúcu nepredvídateľnosť, viacdimenzionálnu prepojenosť súčasného sveta a z toho vyplývajúce riziká pre globálnu bezpečnosť a stabilitu,“ konštatuje sa v návrhu.

Podľa ministerstva najväčším rizikom, na ktoré Európa, vrátane Slovenskej republiky, nie je pripravená, je nezamestnanosť, nekontrolovateľná migrácia veľkého rozsahu a hlboká sociálna nestabilita. V nasledujúcich 10 rokoch môže Slovensko čeliť i vplyvom klímy, terorizmu a organizovanej trestnej činnosti a bezpečnostnou hrozbou sú i zraniteľnosť kritickej infraštruktúry, medzištátny konflikt s regionálnym dopadom a nebezpečné látky.

Hlavný cieľ stratégie – znížiť a zabrániť možným škodám spôsobeným mimoriadnymi udalosťami – chce štát dosiahnuť splnením opatrení stanovených v rámci piatich oblastí stratégie. Mala by sa zlepšiť účinnosť existujúcich politických nástrojov vzhľadom na prevenciu mimoriadnych udalostí a vytvoriť stratégie prevencie založené na vedomostiach na všetkých úrovniach riadenia verejnej správy.

Taktiež by sa mali integrovať opatrenia na znižovanie bezpečnostných rizík do všetkých rozvojových aktivít SR, zlepšiť pripravenosť na riadenie bezpečnostných rizík počas celého životného cyklu udalosti, zlepšiť integrovaný prístup na každej úrovni riadenia a tiež by sa mali prepojiť príslušní aktéri a stratégie v rámci cyklu riadenia mimoriadnej udalosti.

Stratégia vyžaduje zavedenie širokého spektra opatrení v niekoľkých oblastiach. „Úspešná realizácia stratégie umožní Slovenskej republike vyvíjať sa rýchlejšie, zlepšiť životnú úroveň aj napriek zvyšujúcemu sa počtu mimoriadnych udalostí spôsobených klimatologickými a hydrometeorolo­gickými fenoménmi resp. inými bezpečnostnými hrozbami,“ predpokladá ministerstvo vnútra.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM