Aktualizované Lucia Lauková Správy

Ministrom vnútra sa má stať Jozef Ráž ml.: Oznámil to Robert Fico

Novým ministrom vnútra by sa mal stať Jozef Ráž ml., súčasný generálny tajomník služobného úradu na ministerstve zdravotníctva. Po rokovaní predsedníctva Smeru-SD to oznámil predseda strany Robert Fico.

Ilustračný obrázok k článku Ministrom vnútra sa má stať Jozef Ráž ml.: Oznámil to Robert Fico
Zdroj: TASR

Predsedníctvo tiež podporilo Petra Pellegriniho ako kandidáta na premiéra. Vo funkcii podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu má Pellegriniho nahradiť primátor Košíc Richard Raši. Novou ministerkou kultúry má byť krajská šéfka Smeru-SD v Banskej Bystrici Ľubica Laššáková. Ministrom financií má zostať Peter Kažimír, ktorý sa má zároveň stať vicepremiérom. Ostatné posty Smeru-SD vo vláde majú ostať bez zmien.

Pellegrini na margo Laššákovej povedal, že ju pozná dlhé roky ako slušnú a pracovitú dámu, ktorá sa venuje kultúre a médiám. Ocenil aj nomináciu Jozefa Ráža, ktorý je synom speváka skupiny Elán. „Povedali sme, že chceme krízového manažéra, ktorý nie je členom strany. Dokonca sme uvažovali o ministrovi zdravotníctva Tomášovi Druckerovi a on sám odporučil Jozefa Ráža. Tak vznikla táto nominácia,“ vysvetlil s tým, že prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi môže ešte v pondelok predložiť zodpovednú kandidátnu listinu.

Rážovou provu legislatívnou iniciatívou má byť zmena spôsobu voľby policajného prezidenta tak, aby bola účinná ešte v priebehu tohto roka. Pri výbere budúceho prezidenta majú byť nastavené nové kritériá. Či súčasný šéf policajtov Tibor Gašpar dovtedy ostane vo funkcii, je zatiaľ nejasné.

Fico však Gašpara označil za absolútneho profíka. „Ak sa bude vyberať niekto ďalší, bude musieť spĺňať najvyššie kritériá,“ deklaroval.

Pellegrini uviedol, že v Smere-SD mali veľké množstvo kandidátov na ministra vnútra. „Ale preto, aby sme situáciu upokojili, sme nesiahli medzi tých, ktorí sú nejako angažovaní v strane. Chceli sme ukázať, že nám ide o profesionála, ktorý má šancu upokojiť situáciu a nebude ho nikto upodozrievať, že presadzuje stranícke záujmy,“ povedal.

Na otázku, či sa Fico vráti do parlamentu ako radový poslanec, odvetil, že chce byť v parlamente minimálne do doby, kým nová vláda nezíska dôveru. „V tomto okamihu špičky strany, ktoré sú v NR SR, by mali podporiť celý klub. Potom sa chcem strane venovať ako profesionálny predseda. Mojou úlohou bude, aby som jasne hovoril, čo strana očakáva a aké sú možnosti. Budem v plnej miere stáť za premiérom a ministrami Smeru-SD,“ dodal s tým, že v apríli bude pracovný snem Smeru-SD, na ktorom sa bude rokovať o novom štýle riadenia strany.

Fico zdôraznil, že Smer-SD, Most-Híd aj SNS sú štandardné strany, ktoré normálne fungujú. „To nie sú výťahové strany, my máme obrovské množstvo členov. Majú tu vládnuť ľudia, ktorí majú neštandardné subjekty s metódami, ktoré sú neštandardné? Ja som za to, aby sme zachovali stabilitu.“

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM