Šport Hokej

Šatan oznámil opätovnú kandidatúru na prezidenta SZĽH: Ktoré ESÁ ho prišli podporiť?

Súčasný prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Miroslav Šatan sa bude uchádzať o priazeň delegátov na marcovom kongrese SZĽH s cieľom zotrvať na poste aj v nasledujúcom volebnom období.

Ilustračný obrázok k článku Šatan oznámil opätovnú kandidatúru na prezidenta SZĽH: Ktoré ESÁ ho prišli podporiť?
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Šatan je na čele zväzu od júla 2019, od leta 2017 už pôsobil ako generálny manažér a obe funkcie zastáva stále. „Na Slovensko som sa vrátil zhruba pred štyri a pol rokom a vo funkcii generálneho manažéra som strávil jednu krásnu, úspešnú, a dnes už aj bronzom odmenenú cestu. Rád by som ju rozvíjal naďalej vo funkcii prezidenta SZĽH, ktorým som sa stal vďaka dôvere hnutia pred tromi rokmi. O obnovenie tejto dôvery a s ňou spojeným znovuzvolením do funkcie prezidenta sa budem uchádzať na kongrese SZĽH 18. marca,“ povedal na tlačovej konferencii štyridsaťsedemročný držiteľ kompletnej medailovej zbierky zo svetových šampionátov a víťaz Stanleyho pohára z roku 2009.

Kto ho prišiel podporiť?

Šatana pri oznámení kandidatúry prišli podporiť, okrem iných, aj šéfovia dvoch tabuľkovo najvyššie postavených extraligových klubov Dušan Mráz zo Zvolena s Rudolfom Hrubým zo Slovana Bratislava či majster sveta z Göteborgu Michal Handzuš.

Šatan mal po príchode do SZĽH ako prvú métu priniesť skúseného zahraničného trénera, ktorý mal nastaviť novú tvár slovenského hokeja nielen v národnom A-tíme, ale aj v nižších kategóriách.

Odmena prišla na nedávnych ZOH v Pekingu, kde kanadský kouč Craig Ramsay priviedol Slovensko k historickému bronzu. Výraznou mierou k tomu prispela generačná výmena. Do elitnej reprezentácie preniklo v priebehu uplynulých troch rokov viac ako tridsať nováčikov a šancu dostali taktiež viacerí tínedžeri.

Transformácia zväzu

„Od môjho príchodu na post prezidenta SZĽH sme začali intenzívne pracovať na transformácii zväzu. A mnoho vecí sa nám podarilo zmeniť. Zabezpečili sme v prvom rade lepšie financovanie našim klubom, či už mládežníckym, alebo profesionálnym v rámci SHL. V budúcnosti by sme radi z finančnej stránky pomohli aj extraligovým klubom. Keďže slovenský hokej má udaný smer vďaka 10-ročnej rozvojovej stratégii, unikátnej medzi športovými zväzmi, naším cieľom je v začatej ceste kontinuálne pokračovať ďalšie štyri roky a dosahovať predsavzaté méty,“ povedal člen Siene slávy Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF).

Kongres SZĽH zasadne v piatok 18. marca v Bratislave. Okrem prezidenta si budú prítomní delegáti voliť aj ôsmich členov Výkonného výboru, predsedu a podpredsedu Disciplinárnej komisie, predsedu Volebnej komisie a taktiež jej piatich členov. Úspešní kandidáti sa ujmú funkcií v júli 2022, ďalší riadny volebný kongres je naplánovaný na rok 2026.

Aké má plány?

Šatan očakáva, že v marcových voľbách bude mať protikandidáta navrhnutého z radov niektorých extraligových klubov, ktoré vyjadrili nesúhlas so súčasným smerovaním zväzu. Akú veľkú podporu má medzi extraligistami, presne nevie: „Neviem presne odhadnúť každý jeden klub. V minulosti tu bola malá skupina extraligových klubov, ktoré razili inú filozofiu a myslím si, že postavia svojho kandidáta. Majú legitímne právo na svoj názor. Každý má právo ponúknuť alternatívu a aj ja by som si tú ich rád vypočul.“

Verí však, že dostane dôveru a so svojím tímom bude pokračovať v doterajšej práci: „Silné kluby, silný zväz budú znamenať silný hokej na Slovensku a to bude cieľ našej spoločnej práce v budúcnosti, ak si kluby túto možnosť vyberú.“

Medzi jeho priority patria aj práca s mládežou a taktiež zlepšenie finančnej situácie zväzu i klubov po náročnom pandemickom období:

„Intenzívne pracujeme na tom, aby sme do slovenského hokeja prinášali ďalšie zdroje a tým mohli podporovať dobré projekty a naše kluby. V poslednej dobe sa podarilo získať viacero silných partnerov, nové zmluvy, ktoré sme podpísali, by mali v najbližších piatich rokoch zabezpečiť viac ako osem miliónov eur.“

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM