Barbara Dallosová Magazín Ona

Mladá mamička prišla s geniálnym nápadom: Hneď sa stal hitom sociálnych sietí, FOTO

Jednoduché eko riešenie očarilo stovky ľudí. Vyspovedali sme Slovenku Karin, ktorá stojí za jeho vznikom.

Ilustračný obrázok k článku Mladá mamička prišla s geniálnym nápadom: Hneď sa stal hitom sociálnych sietí, FOTO
5
Galéria
Zdroj: súkr. archív Karin Buday

Predstavte si, že každou prechádzkou do lesa môžete prírode pomôcť a bez väčšej námahy jej splatiť aspoň časť dlhu. Takto premýšľala mladá Slovenka s manželom a výsledkom je veľmi originálny projekt.

Spravte prechádzku užitočnou

Manželia Budayovci zrekonštruovali starú informačnú tabuľu v obci Tehla neďaleko Vrábeľ. Tá dostala úplne nový význam. Na háčikoch tu visí niekoľko plátených tašiek.

Turisti či hubári si na začiatku prechádzky smú vziať tašku a počas výletu do nej vhadzovať odpadky, na ktoré narazia. Pri návrate odpad vyseparujú do vriec umiestnených pod tabuľou a tašky jednoducho zavesia späť.

Iniciátori projektu tašky vrecia s odpadom odnášajú a textilné tašky perú a vracajú na miesto, aby mohli poslúžiť opäť.

„V tomto lese som vyrastala od narodenia, nakoľko môj ocino je horár. Viem, ako les vyzeral pred vyše dvadsiatimi rokmi a ako sa v uplynulých rokoch preplnil obalmi od keksíkov, plastovými fľašami a podobne. Keďže mám k lesu vzťah, vyrástla som tu, dokonca som sa na tomto mieste zasnúbila, trápilo ma, že to tu už nevyzerá ako kedysi,“ vysvetľuje Karin Buday, ktorá s myšlienkou prišla.

Pomohol lockdown

Ako priznáva Karin, nápad nosila v hlave už dlhšie. Keďže sa medzičasom presťahovala, jeho realizácia sa odďaľovala. Paradoxne, vzniku sympatického eko projektu nakoniec pomohla pandémia.

„Pomohol tomu lockdown v prvej vlne pandémie koronavírusu. Ako fyzioterapeutka som musela zatvoriť svoju ambulanciu a mohla som sa pustiť do vecí, na ktoré som nikdy nemala čas,“ hovorí Karin.

Odhovárali ju

Projekt bol na svete no zostávala otázka, či sa stretne s úspechom. Odozvy prišli veľmi rýchlo a tašky sa na na háčikoch nikdy dlho neohriali. A nezostalo to len pri drobnom odpade. Ako hovorí Karin, stretla sa dokonca aj s tým, že ľudia z lesa vláčili dokonca aj pneumatiky či staré blatníky.

Výletníkov iniciátorka projektu chváli: „Tašky som ušila zo starých látok. Každý ma odhováral, že hneď zmiznú. Naopak, dve pribudli. Je pravda, že raz jedna zmizla, no vzápätí sa objavila nová. Možno naivne, ale verím tomu, že ju niekto proste omylom hodil do batohu.“

Pribudnú ďalšie miesta

Nápad rodiny Budayovcov neprispel len k čistejšiemu lesu. Priniesol tiež vlnu inšpirácie a je možné, že podobných stanovísk vyrastie na Slovensku viac. Karinin facebookový status o tabuli na súkromnom profile má tisíce zdieľaní.

„Po veľkej odozve na sociálnych sieťach plánujem osloviť okolité samosprávy. Veľa ľudí mi tiež písalo, že niečo podobné chcú zriadiť aj vo svojom okolí. Už teraz môžem povedať, že v koncom júla budú v meste Vráble zrealizované dve až tri stanovištia s taškami na zber odpadu,“ uzatvára s úsmevom Karin.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a Facebooku.

Relaxujte aj pri týchto témach:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM