Zo zahraničia

Mrazivé slová Zelenského: Ak sa neskončí blokáda obilia, hrozí HLADOMOR a pád vlád!

Ukrajina patrí medzi najväčších vývozcov obilia na svete. Rusi v jej prístavoch blokujú desiatky kontajnerových lodí. Spôsobiť to môže globálnu potravinovú krízu.

Ilustračný obrázok k článku Mrazivé slová Zelenského: Ak sa neskončí blokáda obilia, hrozí HLADOMOR a pád vlád!
Zdroj: TASR/Ján Krošlák , TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval štáty sveta, aby vyvinuli zvýšený tlak na ukončenie blokády vývozu obilia z ukrajinských prístavov zo strany Ruska.

V opačnom prípade by krajiny v Ázii a najmä v Afrike čelili „akútnej a vážnej potravinovej kríze a hladomoru“, povedal v sobotu podľa agentúry AFP vo videoposolstve na diskusnom fóre Šangri-La v Singapure.

Hladomor a prevraty

Nedostatok potravín „nevyhnutne povedie k politickému chaosu, ktorý môže viesť k pádu mnohých vlád a mnohých politikov,“ varoval Zelenskyj. Vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby zabezpečilo opätovné plné uplatňovanie medzinárodného prá­va.

Námestník ukrajinského ministra pre poľnohospodársku politiku a potravinárstvo Taras Vysockyj v tejto súvislosti v sobotu v rozhovore pre ukrajinskú televíziu podľa agentúry Reuters povedal, že v skladoch v čiernomorskom prístave Mykolajiv, ktoré boli zničené uplynulý víkend pri ostreľovaní ruskou armádou, mohlo byť uskladnených 250 000 – 300 000 ton obilnín, najmä pšenice a kukurice.

Prečítajte si tiež

Uviaznuté lode

Rusko a Ukrajina sú dvaja najdôležitejší vývozcovia obilia na svete. V medzinárodnom meradle existujú obavy, že blokáda vývozu obilia z Ukrajiny v dôsledku ruskej invázie by mohla vyvolať globálnu potravinovú krízu. V ukrajinských prístavoch uviazli desiatky kontajnerových lodí, ktoré blokuje ruská armáda.

Kyjev v súčasnosti rokuje s OSN, Tureckom a ďalšími krajinami o spôsoboch obnovenia vývozu obilia. OSN a niektoré štáty navrhujú vytvorenie koridoru pre lode.

Ukrajina tiež obviňuje Rusko z krádeže veľkého množstva obilia. Moskva naopak tvrdí, že za rast cien potravín môže Kyjev, pretože odmieta odmínovať svoje prístavy. Ukrajina sa bráni, že míny rozmiestnila na ochranu pred ruskými vojnovými loďami.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM