Aktualizované han Politika

Prezidentka Čaputová reaguje na otázky Smeru: VYPÍŠEM akékoľvek referendum, ale...

Navrhnuté referendové otázky od strany Smer-SD sa vzájomne podmieňujú, čo zákon neumožňuje. V stredajšom vyhlásení to uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Ilustračný obrázok k článku Prezidentka Čaputová reaguje na otázky Smeru: VYPÍŠEM akékoľvek referendum, ale...
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Zdôraznila, že vypíše referendum s akoukoľvek otázkou, ak bude v súlade s Ústavou SR. Uviedla to vo svojom vyjadrení.

„Chcem povedať, že toto vyjadrenie by som vôbec nemusela dávať. Zároveň, že prezident nie je právnou poradňou, ale aj napriek tomu sa rozhodla prehovoriť, pretože rešpektujem vyše 500-tisíc ľudí, ktorí podpísali petíciu na konanie referenda. Pričom tá otázka bola Ústavným súdom vyhlásená za protiústavnú,“ začala prezidentka. Otázky jej priniesli poslanci Smeru-SD na čele s Robertom Ficom.

„Otázky sú sformulované tak, že ak dopadne dobre prvá otázka, tak potom platí druhá otázka. Neviem si predstaviť väčší príklad vzájomnej podmienenosti, či už formulačnej alebo vecnej, ako je táto,“ dodala Čaputová.

Tá to konzultovala s viacerými ústavnými právnikmi a ich názor bol podľa nej jednoznačný.

Prvá otázka navrhnutá Smerom-SD do petičnej akcie sa podľa prezidentky týka toho, či si občania želajú zmeniť ústavu tak, aby sa mohlo referendum skrátiť volebné obdobie. V druhej otázke sa chceli pýtať, či v prípade platnosti výsledku v prvej otázke si želajú vypísanie predčasných volieb voči konkrétnemu parlamentu.

Tlak na prezidentku

„Vytvárajú sa tu veľké očakávania, veľký tlak na prezidentku a dávajú sa ultimáta, čo je absurdné. Pritom otázky, ktoré mi boli predložené, sa navzájom podmieňujú,“ podotkla hlava štátu.

„Vypíšem akékoľvek referendum aj s otázkou, s ktorou nebudem stotožnená, ale nesmie byť v rozpore s ústavou. Otázky sa nesmú navzájom podmieňovať. To je pointa,“ vyhlásila Zuzana Čaputová.

Slová k opatreniam

Prezidentka dúfa, že vláda prijme odvážne a ambiciózne opatrenia, ktoré budú chrániť ľudí. Uviedla to v stredu vo svojom vyhlásení. „Dnes máme rekordný počet nakazených ľudí po celú dobu našej skúsenosti s covidom. Situácia je mimoriadne vážna,“ poznamenala hlava štátu. Zároveň poďakovala lekárom, zdravotníkom aj záchranárom za ich prácu.

Na ich pleciach je teraz podľa Čaputovej „naša nezodpovednosť“.

Prezidentka v utorok (9. 11.) vo videu na sociálnej sieti uviedla, že Slovensko sa v súvislosti so zhoršujúcou sa epidemickou situáciou ocitlo v momente, keď je potrebné urobiť ťažké rozhodnutie. Je presvedčená, že v súčasnom období už nejde o politické rozhodnutie, ale o otázku prežitia.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM