Aktualizované Šport

Na lyžovačku v Tatrách bez testu zabudnite: Kde vám dajú certifikát priamo pod svahom?

Chystáte sa na lyžovačku do Tatier a ešte nemáte test? Takáto je aktuálna situácia v v Tatranskej Lomnici, na Štrbskom Plese, v Bachledovej doline, či na Liptove.

Ilustračný obrázok k článku Na lyžovačku v Tatrách bez testu zabudnite: Kde vám dajú certifikát priamo pod svahom?
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

V lyžiarskych strediskách v Tatranskej Lomnici a na Štrbskom Plese už fungujú od stredy mobilné odberové miesta na antigénové testovanie. Informoval o tom komunikačný manažér spoločnosti Tatry mountain resorts (TMR) Marián Galajda.

Ako doplnila výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Vysoké Tatry Lucia Blašková, v Tatranskej Lomnici sa MOM nachádza pred hotelom Slovakia a na Štrbskom Plese, kde slúžia turistom dve testovacie miesta, jedno z nich je vo dvore hospodárskej budovy oproti trhovisku a ďalšie v Tatranskej Lekárni.

Tieto odberové miesta sú podľa riaditeľky určené pre samoplatcov. Okrem toho pribudlo i MOM v Tatranskej Štrbe. Na Liptove už počas Vianoc bude pre samoplatcov k dispozícii testovacie miesto priamo v stredisku Jasná – v reštaurácii Happy End. Bezplatné testovacie miesta sa zase nachádzajú v Liptovskom Mikuláši, v Liptovskom Hrádku, v Ružomberku a v Poprade.

Prísne opatrenia

Pri príchode do hotela alebo lyžiarskeho strediska musia byť klienti pripravení preukázať sa potvrdením o negatívnom výsledku testu na ochorenie COVID-19 nie starším ako 72 hodín.

Aj napriek zriadeniu testovacích bodov priamo v lyžiarskych strediskách TMR návštevníkom odporúča absolvovať takýto test ešte v mieste svojho trvalého bydliska. Po príchode do strediska sa tak budú môcť už bez zdržania venovať lyžovačke a svojmu zimnému pobytu.

V prípade, že bude pobyt klientov dlhší ako 72 hodín bude k dispozícii viacero odberových miest. Informácie o ich prevádzke je možné nájsť na stránke regiontatry.sk/bez­pecnadovolenka a pre región Liptov na visitliptov.sk/co­vid-opatrenia/.

Čoskoro aj Bachledka

Stredisko Bachledka Ski & Sun čoskoro spustí mobilné odberové miesto (MOM) zabezpečujúce antigénové testovanie na COVID-19. Nachádzať sa bude na začiatku obce Ždiar, zo smeru Tatranskej Kotliny. Informovala o tom manažérka marketingu strediska v Bachledovej doline Kristína Jakubová s tým, že tento projekt zrealizovali v spolupráci so spoločnosťou Strachan Group a obcou Ždiar.

Stredisko malo v pláne spustiť lyžiarsku sezónu 18. decembra, čo ale podmienky nedovolili. „V prípravách pokračujeme a sezónu otvoríme hneď ako to bude možné,“ ozrejmila Jakubová. Ako doplnila, plánovaný deň spustenia mobilného testovacieho centra v Ždiari je 28. decembra, kedy nielen lyžiari, ale aj návštevníci širšieho okolia majú možnosť získať pre seba i pre celú rodinu antigénový test.

Bližšie informácie o umiestnení MOM, ako aj prevádzkové časy nájdu ľudia na webovej stránke strediska www.bachledka.sk. „Všetkým návštevníkom a lyžiarom aj napriek jeho zriadeniu odporúčame prísť do strediska s už platným negatívnym testom. Najväčšou výhodou toho je, že v prípade pozitívneho testu si návštevníci ušetria komplikácie s rušením pobytov, a vedia všetko vyriešiť ešte z domu, načas a bez stresov,“ uviedla Jakubová.

Voľné miesta

Na Liptove aj vo Vysokých Tatrách je podľa Blaškovej ešte množstvo voľných ubytovacích kapacít, hotely a penzióny sa pripravujú aj na silvestrovské pobyty, ktoré tento rok nebudú spojené s tradičnými oslavami a zábavou. V regiónoch sú stále k dispozícii aj gastronomické služby formou výdaja cez okienko či na donášku, hotely zabezpečujú pre svojich klientov tento servis formou donášky menu priamo do hotelových izieb.

V Nízkych i Vysokých Tatrách sa zimná sezóna začína so všetkými opatreniami. „V obmedzenom režime už v oboch populárnych lyžiarskych destináciách premáva skibus, zvýšený hygienický štandard je zabezpečený povrchovou dezinfekciou, sterilizátormi vzduchu, pre lyžiarov a cestujúcich platia štandardné pravidlá – rúško – rozostup – ruky,“ dodala riaditeľka OOCR Región Liptov Darina Bartková.

Komerčné testy

V prípade, že bude pobyt klientov vo Vysokých Tatrách dlhší ako 72 hodín, k dispozícii bude viacero odberových miest s dostatočnou kapacitou pre možnosť testovania alebo môžu návštevníci využiť komerčné TMR odberové miesta. Ako priblížil Galajda, V Tatranskej Lomnici a na Štrbskom Plese sú v prevádzke v čase od 9.00 h do 13.00 h a od 14.00 do 18.00 h. Počas sviatkov vo štvrtok (24. 12.) sú zatvorené a v piatok (25. 12.) fungujú od 13.00 do 17.00 h.

Podivná lyžovačka 2020:

V OBRAZOCH: Prvé predvianočné lyžovanie na Štrbskom Plese
10
Galéria
Zdroj: TASR/Milan Kapusta
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM