Technológie

Na príprave najpresnejšieho ďalekohľadu na mapovanie povrchu Slnka pracujú aj vedci SAV

Vedci z Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) už viac ako desať rokov spolupracujú na príprave konštrukcie najpresnejšieho ďalekohľadu na mapovanie Slnka.

Ilustračný obrázok k článku Na príprave najpresnejšieho ďalekohľadu na mapovanie povrchu Slnka pracujú aj vedci SAV
Zdroj: TASR

Výstavbu má financovať 15 zúčastnených krajín zo svojich rozpočtov. TASR o tom informovala hovorkyňa SAV Monika Hucáková.

Povrch hviezdy by mal štvormetrový prístroj dokumentovať s rozlíšením na úrovni desiatok kilometrov. Vedci SAV tvrdia, že väčší ďalekohľad na výskum Slnka po skonštruovaní tohto už nebude potrebný. Slovenská strana sa podieľa na vedeckých špecifikáciách a technických riešeniach ďalekohľadu v rámci projektu financovaného zo schémy Horizont 2020.

V súčasnosti dokážu vedci pozorovať Slnko na úrovni 100 kilometrov. „Ukazuje sa nám, že kľúčové problémy našej hviezdy, ktorým ešte nerozumieme, sa však dejú na menších priestorových škálach, a preto potrebujeme pozorovania s minimálne o jeden rad lepším rozlíšením,“ vysvetlil riaditeľ Astronomického ústavu SAV Peter Gömöry.

Viac technologických noviniek čítajte na www.fony.sk

Výstavba ďalekohľadu bude stáť približne 200 miliónov eur. Financovať by ju malo 15 zúčastnených krajín zo svojich národných rozpočtov. Najviac prostriedkov na jeho financovanie zatiaľ vyčlenilo Španielsko.

Slovensko by malo na ďalekohľad prispieť asi jeden až jeden a pol percenta z celkovej sumy, približne dva až tri milióny eur. Gömöry verí, že SR projekt podporí. „Ak sa ďalekohľad začne stavať bez našej účasti, vznikne nový typ paneurópskej infraštruktúry, na ktorú naši ľudia nebudú mať dosah, nebudú vyškolení a my prestaneme byť relevantným vedeckým partnerom, čo môže byť pre časť astronomického výskumu na Slovensku zničujúce,“ zdôvodňuje.

Astronómovia SAV skúmajú v súčasnosti Slnko na najväčšom európskom ďalekohľade, ktorý prevádzkuje konzorcium troch nemeckých inštitútov a je umiestnený na ostrove Tenerife. Na tomto prístroji získavajú pozorovací čas pravidelne, na základe svojich znalostí a expertízy.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM