Zo Slovenska

Na Slavíne sa zhromaždili stovky ľudí "za mier": Fico opäť kritizoval prezidentku, FOTO

Predstavitelia Smeru-SD kritizovali vládu SR za dodanie zbraní na Ukrajinu, vrátane systému protivzdušnej obrany S-300.

Ilustračný obrázok k článku Na Slavíne sa zhromaždili stovky ľudí "za mier": Fico opäť kritizoval prezidentku, FOTO
6
Galéria
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Lídri opozičnej strany Smer-SD vyzvali Európsku úniu (EÚ), aby sa stala mierotvorcom na vojnou zasiahnutej Ukrajine. Únia má podľa nich kapacity nastoliť prímerie. Vyhlásil to predseda strany Robert Fico na zhromaždení za mier na bratislavskom vojenskom pamätníku Slavín. Na podujatie prišlo niekoľko stoviek ľudí.

Kritizovali vládu

„EÚ má vnútornú kapacitu na to, aby dokázala v čo najkratšom čase okamžité zastavenie vojnových operácií na Ukrajine a dostala za stôl obe strany konfliktu,“ uviedol. Únia nemá podľa Fica vlastnú zahraničnú politiku a je v „závese“ Spojených štátov amerických.

Predstavitelia Smeru-SD kritizovali vládu SR za dodanie zbraní na Ukrajinu, vrátane systému protivzdušnej obrany S-300. „Pomáhajme humanitárne, ale nie takto,“ skonštatoval podpredseda strany Richard Takáč.

Spoločne so svojimi straníckymi kolegami vyjadril tiež znepokojenie nad tým, že prezidentka SR Zuzana Čaputová, predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina), premiér Eduard Heger (OĽANO) a predstavitelia vlády hovoria viac o vojne ako o mieri. „Svojimi konkrétnymi činmi podporujú pokračovanie vojny,“ vyhlásili. Tieto svoje postoje zahrnuli aj vo vyhlásení, ktoré chcú adresovať lídrom EÚ.

Slovná výmena

Na zhromaždení viacero ľudí držalo slovenské vlajky, slogany za mier. V dave sa objavila aj sovietska vlajka. Na Slavín prišla aj desiatka ľudí, ktorí nesúhlasili s organizovaným podujatím a prišli vyjadriť podporu Ukrajine.

V rukách držali ukrajinské vlajky a transparenty proti vojne. Po skončení akcie došlo k slovnej výmene medzi zástupcami oboch skupín. Na bezpečnosť dohliadala priamo na mieste štátna i mestská polícia.

Prečítajte si aj

Zhromaždenie strany SMER-SD na Slavíne
6
Galéria
Zdroj: TASR/Jakub Kotian
Zdroj: Facebook
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM