Na Slovákov ÚTOČÍ chrípka! Hlavná hygienička radí: Po AKOM ovocí a zelenine máme siahnuť?
V chrípkovom období sa odporúča zvýšený prísun vitamínov. Viete, aké ovocie a zeleninu radia odborníci?

V chrípkovom období sa odporúča zvýšený prísun vitamínov, a to hlavne sezónnej zeleniny a ovocia. Uviedla to hlavná hygienička SR Tatiana Červeňová. Základom prevencie ochorení je podľa nej časté umývanie rúk.
Táto zelenina a ovocie sú vhodné
„Treba nahradiť v jedálnom lístku niektoré jedlá čerstvo zeleninou, čerstvým ovocím, skôr ich uprednostniť pred tými tepelne upravovanými,“ ozrejmila Červeňová.
Dodala, že ľudia by mali siahnuť po zelenine a ovocí, ktoré je aktuálne dostupné v našich zemepisných šírkach, ako kyslá kapusta, jablká či mrkva.
Toto naučte malé deti!
Podľa Červeňovej by sa základným hygienickým návykom pri respiračných ochoreniach mali učiť už malé deti.
„V prvom rade utieranie si nošteka do jednorazových vreckoviek, poprípade kýchanie do lakťovej jamky,“ podotkla.
Zatváranie škôl
Podľa hlavnej hygieničky je v tomto ročnom období nárast chrípkových ochorení očakávaný. Špecifikovala, že momentálne v populácii najviac cirkulujú chrípkové vírusy typu A a potom typu B.
„V prípade vzniku lokálnych epidémií dôjde k zatváraniu predškolských a školských zariadení, či už na základe zváženia právomoci riaditeľa školy, poprípade rozhodnutia regionálneho hygienika,“ poznamenala.
Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.
Foto: ilustračné