Rastislav Búgel Zo Slovenska

Na Slovensko sa rúti ĎALŠIA víchrica! KATRIN prinesie dokonca aj snehovú FUJAVICU

Ešte ani poriadne nedozrela víchrica Jitka a prichádza ďalšia. Táto dostala meno Katrin. Čo nám hrozí?

Ilustračný obrázok k článku Na Slovensko sa rúti ĎALŠIA víchrica!  KATRIN prinesie dokonca aj snehovú FUJAVICU
Zdroj: TASR/Oliver Ondráš

Uplynulé dni sa niesli v znamení pôsobenia víchrice Jitka. Tá narobila poriadne problémy aj na Slovensku. V Bratislave napríklad prevrátila nákladné auto. Padajúce konáre poničili viacero áut.

Poriadne sa rozfúkalo

Na Chopku zaznamenali poryvy vetra v rýchlosti 148 km/h. Na Lomnickom štíte to bolo 137 km/h. Veterno bolo aj v nižších polohách. Najveternejšie bolo v Telgárte, kde poryvy vetra dosiahli rýchlosť 97 km/h, v Bratislave a v Nitre vietor dosiahol nárazy 83 km/h.

Hoci by sa mohlo zdať, že sme z najhoršieho vonku, už o niekoľko hodín sa celá situácia zopakuje!

Prichádza Katrin

Cez Dánsko sa nad Baltské more presúva ďalšia tlaková níž s menom Katrin. Už v piatok sa na vietor musia pripraviť v Nemecku a Dánku. V priebehu noci z piatka na sobotu sa rozfúka aj u nás.

„Stred tejto tlakovej níže sa totiž dostane nad Pobaltie, no zmena bude v tom, že tu sa začne tlaková níž vypĺňať a rýchlo zanikať. Silný vietor však očakávame aj vďaka tomu, že nad južným Nemeckom sa bude zvýrazňovať mohutná tlaková výš v ktorej strede stúpne tlak až nad 1040 hPa. Vytvorí sa tak silný, tlakový gradient, ktorý vyvolá mimoriadne silné, severozápadné prúdenie,“ informuje iMeteo.sk.

Pripraviť sa tak musíme na veterné počasie. Najhoršia situácia sa opäť očakáva najmä a strednom a západnom Slovensku a predovšetkým v oblastiach na južných až juhovýchodných stranách hôr a kopcov.

„Nárazy vetra by mali byť v nižších polohách opäť najsilnejšie v oblasti Bratislavy, Nitry a na Horehroní, kde poryvy vetra môžu dosahovať rýchlosť do 100 km/h. Na horách bude vietor dosahovať nárazy o sile orkánu,“ varuje portál.

Snehová fujavica

Sobotňajšie počasie prinesie okrem veľmi silného vetra aj vlnu výrazného sneženia. „Severozápadné prúdenie totiž bude veľmi vlhké a v tomto vlhkom prúdení sa v severnej polovici stredného a východného Slovenska budú tvoriť pomerne intenzívne zrážky,“ informoval server.

Sneženie bude najvýraznejšie na návetriach. Počas soboty by tam malo pribudnúť aj viac ako 20 centimetrov nového snehu.

Nebezpečné počasie však bude v tom, že kombinácia silného vetra a sneženia vyvolá snehovú fujavicu.

„Počas soboty tak neodporúčame turistiku, lyžovanie ani iné aktivity v exteriéri. Pobyt vonku si radšej naplánujte na nedeľu, kedy sa počasie upokojí,“ píše iMeteo.sk.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: iMeteo.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM