Aktualizované Správy

Na Slovensku potvrdili nový variant koronavírusu z Anglicka! Slová ministra neveštia nič dobré

Minister zdravotníctva Marek Krajčí na sociálnej sieti oznámil, že z Veľkej Británie šíriaci sa kmeň koronavírusu už potvrdili aj v našej krajine.

Ilustračný obrázok k článku Na Slovensku potvrdili nový variant koronavírusu z Anglicka! Slová ministra neveštia nič dobré
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Na Slovensku potvrdili nový variant kmeňa koronavírusu, ktorý sa šíri z južných oblastí Veľkej Británie. Na sociálnej sieti to oznámil minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) s tým, že tento takzvaný anglický kmeň sa podarilo identifikovať už v prvých skúmaných vzorkách z okresu Michalovce.

Už prvé vzorky

Medzi sviatkami intervenčné tímy Ministerstva zdravotníctva SR v spolupráci so Zdravými regiónmi poskytli Biomedicínskemu centru Slovenskej akadémie vied prvé vzorky na sekvenovanie vírusu SARS-CoV-2 na nový variant koronavírusu.

„Už v prvých vzorkách z okresu Michalovce sa podarilo tímu Borisa Klempu v spolupráci s Prírodovedeckou fakultou a Fakultou matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského identifikovať tzv. anglický kmeň,“ priblížil minister.

Nový kmeň má podľa zistení o 70 percent vyššiu schopnosť šírenia, vyššie reprodukčné číslo Rt o približne 0,4 ako pôvodný vírus, u pacientov je potenciálne vyššia virálna nálož.

Intenzívne medzi deťmi

„Jeho šírenie je častejšie u ľudí do 60 rokov a intenzívne medzi deťmi. Klinické príznaky a smrtnosť ochorenia nového variantu je v porovnaní s pôvodným vírusom nezmenená,“ poznamenal Krajčí.

Minister ešte pred vianočnými sviatkami predpokladal, že nová mutácia koronavírusu je už pravdepodobne aj na Slovensku, a to vzhľadom na nemalú časť obyvateľov, ktorí pendlujú medzi Veľkou Britániou a Slovenskom.

Na Slovensku od 21. decembra platí povinná karanténa pre všetkých občanov, ktorí prichádzajú na Slovensko z Veľkej Británie.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Nekontrolovateľné šírenie

Britský premiér Boris Johnson oznámil v pondelok večer nový celoplošný lockdown v Anglicku. Ľudí požiadal, aby avizované opatrenia dodržiavali už od tohto večera, hoci parlament ich bude schvaľovať v stredu.

Očakáva sa, že v poradí tretí takýto lockdown potrvá najmenej do polovice februára v rámci boja proti novému rýchlejšie sa šíriacemu variantu koronavírusu.

Johnson v televíznom vystúpení vyhlásil, že krajina je v „kritickom momente“, keď počty nových prípadov nákazy rýchlo narastajú vo všetkých jej častiach. Pripomenul, že tamojšie nemocnice sú pod najväčším tlakom od začiatku pandémie.

Nový variant koronavírusu sa šíri „frustrujúcou a alarmujúcou“ rýchlosťou, uviedol tiež Johnson, čo podľa jeho slov znamená, že „je oveľa, oveľa pravdepodobnejšie, že sa ním nakazíte“. Ľudí preto vyzval, aby „zostali doma“, uviedla televízia Sky News.

Hl. foto: ilustračné

NOVÝ VARIANT KMEŇA KORONAVÍRUSU ŠÍRIACI SA Z JUŽNÝCH OBLASTÍ ANGLICKA JE POTRVDENÝ UŽ AJ NA SLOVENSKU Ešte medzi...

Posted by Marek Krajčí on Monday, January 4, 2021

Neprehliadnite aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM