ts Rôzne

Na svete je len hŕstka odborníkov na pikobalón. Iba 15-ročný Slovák je jedným z nich!

Prvé vynálezy zostrojil mladý vedec len tak, pre zábavu. Dnes patrí k najväčším odborníkom na pikobalóny.

Ilustračný obrázok k článku Na svete je len hŕstka odborníkov na pikobalón. Iba 15-ročný Slovák je jedným z nich!
5
Galéria
Zdroj: Jakub Nagy archív

Jakub je takmer obyčajný chlapec z Bratislavy. Až na to, že má len 15 rokov, navštevuje Gymnázium pre mimoriadne nadané deti a už teraz spolupracuje so Slovenskou organizáciou pre vesmírne aktivity (SOSA).

Vo svojom voľnom čase fotí a točí videá, venuje sa turistike, lyžovaniu a cyklistike. Ale, ako sám hovorí: „Veda má prednosť, a to nielen pred dievčatami, ale pred všetkými rovesníkmi, s ktorými nepracujem.“

Len tak, pre zábavu

Elektronika a veda fascinovali Jakuba už od útleho veku. Ako malý sníval o práci stavbára, neskôr chcel pracovať ako jadrový fyzik v Európskej organizácii pre jadrový výskum.

Prvé vynálezy zostrojil len tak, pre zábavu. „Začínal som jednoduchými hrami. Dosť dlho som robil autonómne detonačné systémy na oslavy Silvestra. Potom som robil meteostanice, akustický levitátor, neurochirurgiu švábov, lampu s pripojením na internet aj rýchlostný radar,“ pochválil sa pre Dnes24.sk Jakub.

Na streche svojej školy postavil meteostanicu a pre školu robí aj projekt na kvízy, pri ktorých sa nedá švindľovať.

Na vedeckej práci ho najviac fascinuje to, že robí niečo originálne. „Niečo, čo sa možno ešte nikomu nikdy nepodarilo. Mám prístup k najmodernejším technológiám a poznatkom. A môžem spolupracovať s tými najviac šikovnými ľuďmi,“ hovorí Jakub.

„V poslednom roku, odkedy spolupracujem so SOSA, som sa začal venovať vesmírnym technológiám, napríklad pikobalónu, personálnemu meraciemu zariadeniu či hardvéru pre autopilot na bezmotorové lietadlo. Na viacerých týchto veciach sa ešte pracuje. Nedávno som napríklad robil prototyp solárneho panelu, ktorý raz možno pôjde na satelit,“ približuje mladý vedátor.

Maličký pikobalón

Prezradil, že zo všetkých svojich prác je najviac hrdý práve na maličký pikobalón. „Je to projekt, na ktorom robím už vyše roka, minul som naň stovky hodín času a eur. Napriek tomu ma to stále neprestáva baviť. Môj pikobalón doletel nielen do Iránu, ale počas ďalších letov moje balóny doleteli aj do Bieloruska, Ruska a na Cyprus. Jeden balón sa mi dokonca vrátil poštou až z Dagestanskej republiky,“ pochválil sa Jakub.

Pikobalón je malá stratosferická sonda. Ide o ultraľahké zariadenie, ktoré dokáže zbierať a odosielať merania meteorologických dát. Medzi tieto dáta patrí teplota, vlhkosť, tlak, UV žiarenie, IR žiarenie, viditeľné svetlo a koncentrácia skleníkových plynov. Pikobalón sa vypúšťa na špeciálnom fóliovom balóne, ktorý nepraskne vo výške ako bežné balóny. Vďaka tomu dokáže letieť aj niekoľko tisíc kilometrov.

Mladý vedec patrí k najväčším odborníkom na pikobalóny.

Jakub hovorí, že najviac ľudí zaujíma práve tento projekt. „A napokon, najviac firiem a inštitúcií je ochotných tento projekt aj zasponzorovať,“ do­dal.

„Minulý rok som na to minul asi 750 eur, z čoho 400 eur bolo mojich. Vyhral som ale dve súťaže s finančnými výhrami, čiže to zavážilo. Jeden štart mi sponzorovala Mendelova univerzita v Brne, zvyšok platila SOSA,“ vysvetľuje Jakub. Mladého vedca už dokonca kontaktovali univerzity, ktoré mali komerčný záujem o využite pikobalónu na výskum.

Veľký potenciál

Pikobalón totiž nie je iba „lacnou“ zábavkou a bez sponzorov by bola realizácia projektu náročná. V reálnom svete má pikobalón podľa Jakuba veľký potenciál.

„Denne sa vypúšťajú stovky stratosferických sond po celom svete. Náklady na takúto sondu sú však mnohonásobne vyššie ako na taký môj pikobalón. Ten síce sondy nevie kompletne nahradiť, ale stále je veľmi užitočným lacnejším variantom,“ vysvetľuje Jakub s tým, že jeden pikobalón ho vyjde na asi 50 eur, kým dve stratosferické sondy, ktoré denne SHMÚ vypúšťa, majú hodnotu asi 250 eur každá.

„Kebyže sa ale pikobalóny využívajú v telekomuniká­ciach, tak je tam ešte väčší potenciál. Skrátka, pikobalóny samotné sú lacné, ale môžu byť natoľko užitočné, že vygenerujú veľký profit. To je ale ešte ďaleko,“ dodal Jakub.

Obrovská výzva

Pikobalón bola a stále je pre mladého vedca obrovská technická výzva. „Je nesmierne náročné spraviť niečo tak ľahké a zároveň výkonné, bez obalu a zároveň odolné, s čo najmenším zdrojom energie a zároveň, s čo najväčšou výdržou. To ma od začiatku fascinovalo,“ vysvetľuje Jakub.

Pikobalón vníma ako dobrý spôsob, ako rozšíriť povedomie o dôležitosti vedy a vesmírneho výskumu. „Dúfam, že v neskoršom štádiu sa bude dať pikobalón využívať priamo na vedecký výskum. To znamená hlavne meteorologický a klimatologický výskum,“ hovorí Jakub.

S pikobalónom sa Jakubovi podarilo minulý rok vyhrať druhé miesto v súťaži Picoballoon Challenge a tento rok sa tam chystá opäť. Zúčastnil sa tiež súťaže na Festivale vedy a techniky AMAVET, kde postúpil na vedeckú súťaž do Českej republiky. Niekoľko technických súťaží vyhral aj na stránke Instructables, kde robí tutoriály.

Mladého vedátora iste čaká ešte veľa výziev a úspechov. V tom, kam povedú jeho kroky po strednej škole, ešte jasno nemá. „Takto ďaleko do budúcnosti veľmi neplánujem. Pravdepodobne by som chcel študovať buď fyziku alebo priamo počítačové inžinierstvo. Osobne by som radšej študoval v zahraničí. Teraz sa už ale dá študovať aj pracovať digitálne odkiaľkoľvek. Zvažujem teda aj takúto možnosť,“ priblížil svoje plány Jakub.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM