Lucia Lauková Správy

Na trhu objavili nebezpečné hračky: Pre deti predstavujú riziko

Slovenská obchodná inšpekcia odporúča, aby ste tieto hračky vo vlastnom záujme nepoužívali. Máte nárok na vrátenie peňazí.

Ilustračný obrázok k článku Na trhu objavili nebezpečné hračky: Pre deti predstavujú riziko
4
Galéria
Zdroj: soi.sk

Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) varuje prostredníctvom svojho webu spotrebiteľov pred používaním zvukového volantu pre deti a detskej hrkálky. Oba predmety boli vyrobené v Číne. Testovanie inšpekcie na Slovensku odhalilo ich nedostatky, ktoré môžu ohroziť zdravie detí.

Pri hračke, zvukový volant na batérie TOYS, hrozí podľa SOI chemické riziko – riziko poškodenia zdravia. Dôvodom je batéria, ktorá nesmie byť v hračkách pre deti do 3 rokov prístupná bez pomoci nástroja, ak bezpečnosť krytu nie je primeraná.

Prípad je v šetrení

„Berúc do úvahy bežné a predvídateľné správanie detí pri používaní tejto hračky hrozí riziko požitia batérií a následného poškodenia vnútorných orgánov,“ varuje SOI.

Ako pripomína inšpekcia, spotrebiteľ má pri vrátení nebezpečného výrobku predávajúcemu, u ktorého bol predmetný výrobok zakúpený, právo na vrátenie kúpnej ceny.

„Prípad je ďalej v šetrení až k hospodárskemu subjektu, ktorý je zodpovedný za uvedenie nebezpečného výrobku na trh SR,“ dodáva SOI.

Nebezpečné hrkálky

Ďalšou nebezpečnou hračkou je hrkálka z Číny, pri ktorej hrozí riziko zadusenia. „Pri skúške nárazom puzdro hrkálok prasklo a rozbilo sa na viacero častí a pri jednej z nich vypadla aj rolnička, ktorá spolu s úlomkami úplne zapadla do valca na malé časti,“ informuje SOI.

Hrkálky podľa inšpektorov nespĺňajú ani požiadavku na veľkosť a tvar určitých hračiek určených pre malé deti, ktoré nevedia sedieť bez opory.

„Berúc do úvahy bežné a predvídateľné správanie malých detí vkladať často veci do úst, predstavujú hrkálky spolu s uvoľnenou rolničkou riziko zadusenia,“ konštatuje Slovenská obchodná inšpekcia.

Na trhu objavili nebezpečné hračky: Pre deti predstavujú riziko
4
Galéria
Zdroj: soi.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM