Zo Slovenska

Na týrané zviera v byte sú policajti prikrátki. Po novom by sa to mohlo zmeniť

Polícia v súčasnosti nemôže vstúpiť na miesto s nahláseným týraným zvieraťom, ak s tým nesúhlasí majiteľ alebo ak sa majiteľ na mieste nenachádza.

Ilustračný obrázok k článku Na týrané zviera v byte sú policajti prikrátki. Po novom by sa to mohlo zmeniť
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Policajti by mohli mať oprávnenie otvoriť byt alebo iný uzavretý priestor aj pri dôvodnom podozrení, že sa v byte nachádza týrané zviera. Ministerstvo vnútra (MV) SR to navrhuje v novele zákona o Policajnom zbore, ktorá je aktuálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Vstúpiť nemôžu

Policajné hliadky v súčasnosti nemôžu vstúpiť na miesto s nahláseným týraným zvieraťom, ak s tým nesúhlasí majiteľ alebo ak sa majiteľ na mieste nenachádza a je nedosiahnuteľný.

„Absencia takéhoto oprávnenia eliminuje možnosť efektívne zasiahnuť voči pretrvávajúcemu protiprávnemu stavu, je znemožnené jeho odstránenie, posúdenie (napríklad či ide o priestupok alebo trestný čin a okolností ich páchania) a v prípade potreby zadokumentovanie, ako aj zachránenie týraného zvieraťa,“ argumentuje rezort v materiáli.

Ako vysvetľuje ministerstvo, policajti zväčša na miesto privolávajú úradných veterinárných lekárov z príslušných regionálnych veterinárnych a potravinových správ, ktorí sa následne vyjadrujú k zdravotnému stavu zvieraťa a jeho chovným podmienkam, respektíve vykonajú veterinárnu kontrolu.

Osobitnými prípadmi páchanými v rôznych priestoroch či na pozemkoch sú chovy zvierat na účel produkcie mláďat, napríklad psov, tzv. množiarne, prípadne organizácie a realizácie tzv. psích zápasov.

Oprávnenia polície

Oprávnenie otvoriť a vstúpiť do bytu majú v súčasnosti policajti v prípade dôvodnej obavy z ohrozenia života či zdravia, alebo závažnej škody na majetku, ak vec neznesie odklad. Zároveň aj vtedy, ak sa v byte zdržuje páchateľ úmyselného trestného činu a nerešpektuje výzvy polície na jeho opustenie. Rovnako aj v prípade, že sa v byte nachádza zomretá osoba.

Pomoc pre týrané zviera

Organizácia Sloboda zvierat víta návrh, aby policajtom pribudlo oprávnenie otvoriť byt v prípade dôvodného podozrenia, že sa v ňom nachádza týrané zviera. Verí, že ho polícia bude v praxi naozaj využívať, uviedla Silvia Čaňová zo Slobody zvierat.

Ako upozornila, úradní veterinári už podobnú právomoc majú. Zákon o veterinárnej starostlivosti im umožňuje vstupovať pri výkone veterinárnej kontroly na pozemok, do stavby, prevádzkarne, zariadenia, dopravného prostriedku a aj obydlia, ak je dôvodné podozrenie, že je ohrozený život a zdravie zvieraťa.

Boja sa

„Naša skúsenosť s regionálnymi veterinárnymi a potravinovými správami (RVPS) je však taká, že sa mnohí štátni veterinári boja tieto svoje zákonné právomoci využiť, ostanú stáť pred bránou a zviera ostane bez pomoci. Preto sme radi, že toto oprávnenie pribudne aj do zákona o Policajnom zbore, a veríme, že ho polícia bude v praxi naozaj využívať. Policajti v prípadoch hláseného týrania zvierat totiž konajú nielen v súčinnosti s RVPS, ale často aj sami,“ skonštatovala Čaňová.

Ako dodala, Sloboda zvierat víta každú zmenu, ktorá rozviaže štátnym orgánom ruky a uľahčí záchranu zvierat, objasňovanie trestných činov a potrestanie tyranov zvierat.

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM