Zo Slovenska

Moderný SYMBOL Bratislavy? Nábrežie Dunaja zdobí 13-metrová farebná socha. Stala sa hitom! FOTO

Promenáda v Eurovea City dostala svoju ikonu! V tesnej blízkosti prvého mrakodrapu na Slovensku odhalili umelecké dielo, ktoré okamžite rozžiarilo bratislavské nábrežie.

Ilustračný obrázok k článku Moderný SYMBOL Bratislavy? Nábrežie Dunaja zdobí 13-metrová farebná socha. Stala sa hitom! FOTO
6
Galéria

Projekt komplexu Eurovea sa blíži k záveru. Po rozšírení obchodného centra, postavením mrakodrapu sa takpovediac zišla dať na nábreží povestná čerešnička na torte. No a tou je moderné dielo Octahedral Body. „Pri tejto príležitosti bola na novom námestí na nábreží odhalená aj socha Octahedral Body,“ uviedol developer J&T Real Estate (JTRE) na svojom webe.

„Dielo Viktora Freša, jedného z najvýraznejších súčasných slovenských umelcov, vyhralo verejnú súťaž o vizuálne umelecké dielo, ktorú vyhlásil JTRE na jar minulého roka. Päťčlenná porota následne v júni 2022 spomedzi 25 návrhov slovenských a českých umelcov udelila prvé tri miesta a autori si prevzali ocenenia na vernisáži výstavy súťažných diel v Sklade č. 7,“ informuje developer.

Moderné umenie

Socha meria 13 metrov a abstraktnú postavu vychádzajúcu z autoportrétnej výtvarnej témy autora tvoria farebné gule s priemerom 2,2 a 2,65 metra na oceľovej konštrukcii. „Podľa hodnotenia poroty ide o vyvážený elementárny tvar, ktorý vytvorí potrebný urbanisticko-priestorový akcent v tomto architektonickom kontexte. Vyznačuje sa výraznou siluetou, čitateľnou štruktúrou a elementárnymi farebnými formami,“ dodali JTRE.

„Komisia vyjadrila presvedčenie, že realizáciou vybraného návrhu vznikne ďalší silný mestotvorný prvok, ktorý so sebou prinesie vizuálny jazyk 21. storočia a prispeje k rozvoju verejného priestoru v Bratislave,“ nechal sa počuť pre www.jtre.sk.člen poroty, riaditeľ Galérie Jána Koniarka v Trnave, kurátor a kritik súčasného umenia Vladimír Beskid.

„Ako porota sme hľadali také dielo, ktoré bude založené na silnej vizualite, no zároveň bude spĺňať akúsi symboliku pre ľudí,“ doplnila Zuzana Pacáková, členka poroty a odborná konzultantka súťaže, umelecká riaditeľka festivalu Biela noc.

Slovo autora

„Myslím si, že v tomto prípade sa stala unikátna vec, ktorá sa na Slovensku bežne nedeje, že developer dokázal zrealizovať dielo súčasného umenia s veľkorysým rozmerom. Veľmi sa teším, že sa to začína diať aj u nás,“ vyjadril sa Viktor Frešo počas realizácie diela. Developer JTRE vo svojich projektoch dáva priestor umeniu.

„Octahedral Body tak doplní diela ako Mýtická loď, Bronzové žraloky a ďalšie v River Parku alebo Messerschmidtove Charakterové hlavy a Frešova Circle Head v Zuckermandli,“ pí­šu.

Viktor Frešo: Je slovenský konceptuálny umelec, fotograf, maliar, sochár, hudobník. Jeho práce a prístup k umeniu patria k veľmi netypickým, ale zároveň silne reflektujú spoločenskú a kultúrnu situáciu. Vytvára koncepty a projekty, v ktorých je kritický a agresívne vyjadruje pohŕdanie súčasnou výtvarnou scénou s podtónom ľahkosti a humoru. V tvorbe používa dôraz na svoje ego a sebairóniu.

Aj TIETO články stoja za prečítanie!

Farebná socha na promenáde Eurovea City
6
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM