han Správy Zo zahraničia

Nadávate na náš lockdown? Tak POZRITE, na ako dlho "VYPNÚ" Nemecko a Francúzsko!

Francúzsky prezident Emmanuel Macron oznámil, že v krajine vyhlásia tzv. celoštátnu karanténu (lockdown) od piatka. Podobne to bude vyzerať aj v Nemecku.

Ilustračný obrázok k článku Nadávate na náš lockdown? Tak POZRITE, na ako dlho "VYPNÚ" Nemecko a Francúzsko!
Zdroj: unsplash.com , unsplash.com

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a premiéri 16 spolkových krajín sa v stredu prostredníctvom videokonferencie dohodli na zatvorení reštaurácii, barov, kín, divadiel i ďalších prevádzok s cieľom zastaviť prudký nárast počtu nových prípadov koronavírusu SARS-CoV-2.

Začnú od pondelka

Opatrenia majú byť v platnosti od budúceho pondelka (2. novembra) najmenej do konca novembra. Zahŕňajú zatvorenie reštaurácií, krčiem, masážnych a kozmetických salónov, fitnescentier i kín. Na verejnosti budú povolené zhromaždenia najviac desiatich osôb z nie viac ako dvoch rôznych domácností. Zakázané majú byť i verejné udalosti a zápasy futbalovej Bundesligy budú bez divákov.

Školy, škôlky, predajne však zostanú otvorené. Reštaurácie budú môcť predávať jedlo „so sebou“.

Slová Merkelovej

Merkelová ľudí takisto vyzvala, aby neuskutočňovali cesty, ktoré nie sú nevyhnutné. „Teraz ide o to, že tempo šírenia vírusu je mimoriadne vysoké, prežívame exponenciálny nárast počtu infikovaných. Môžeme povedať, že naše zdravotníctvo ešte dnes túto výzvu zvláda, ale keď zostane takéto tempo nárastu počtu infikovaných, tak počas niekoľkých týždňov sa dostaneme na hranice možností nášho zdravotníckeho systému, preto je absolútne jasné, že musíme konať, a to teraz!“ zdôraznila kancelárka.

Francúzi to zavedú skôr

Prísne opatrenie bude v platnosti od štvrtkovej polnoci do „najmenej 1. decembra“. Uzavreté budú musieť byť bary, reštaurácie a obchodné prevádzky, ktorých činnosť nie je nevyhnutná. Na rozdiel od dvojmesačného lockdownu z jari tohto roka ostanú otvorené školy, ozrejmil Macron vo večernom televíznom vystúpení.

Prevádzku umožnia tiež závodom a farmám, pričom budú fungovať aj niektoré verejné služby, aby sa obmedzili hospodárske škody, ktoré by spôsobilo úplné „zastavenie“ krajiny.

Slová Macrona

„Tento vírus sa prenáša po Francúzsku rýchlosťou, akú nepredpovedali ani najväčší pesimisti,“ vyhlásil Macron. „Tak ako minulú jar budete môcť odísť zo svojho domu len za prácou, na návštevu lekára, aby ste pomohli príbuznému, urobili nevyhnutné nákupy alebo išli na krátko na vzduch,“ spresnil nové opatrenia.

Budú kontroly

Ľudia budú musieť svoju prítomnosť vonku odôvodniť písomnými vyhláseniami, ktoré budú mať pri sebe, čo naznačuje aj opätovné zavedenie pokút za nedodržanie nariadení. „Ak za dva týždne budeme mať situáciu pod lepšou kontrolou, budeme môcť veci prehodnotiť a možno otvoriť niektoré podniky, najmä na vianočné sviatky,“ dodal Macron.

„Dúfam, že budeme môcť sláviť Vianoce a Nový rok s rodinou.“

Alarmujúce čísla

Oznámenie prezidenta prišlo deň po tom, ako Francúzsko zaznamenalo vyše 500 úmrtí pacientov s koronavírusom za 24 hodín, čo je najvyšší počet od vrcholu prvej vlny pandémie v krajine v apríli. Objavujú sa obavy, že šírenie nákazy čoskoro preťaží nemocnice v krajine. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti vo francúzskych nemocniciach v súčasnosti leží vyše 3 000 pacientov s novým koronavírusom. Ich počet sa podľa Macrona v novembri zvýši na 9 000.

Pomôže len lockdown

Šéf Elyzejského paláca tvrdí, že iná stratégia ako lockdown šírenie vírusu nezastaví. Vedeckí poradcovia francúzskej vlády podľa neho varovali, že prípadná snaha o dosiahnutie tzv. kolektívnej imunity by mala za dôsledok viac ako 400-tisíc úmrtí za niekoľko mesiacov. Dosiaľ tiež nezabralo ani posilnené testovanie v kombinácii so sledovaním kontaktov, pričom realistickou stratégiou nie je ani obmedzenie lockdownu na rizikové skupiny.

FOTO: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM