Zo Slovenska

NÁDHERNÝ projekt slovenského bistra: Kto je hladný, jedlo tam môže dostať ZADARMO

Majiteľ bistra v Ilave dokazuje, že ľudskosť na Slovensku ešte nevymrela. Nasýtiť sa v ňom môžu aj ľudia, ktorí by si inak chutné jedlo dovoliť nemohli.

Ilustračný obrázok k článku NÁDHERNÝ projekt slovenského bistra: Kto je hladný, jedlo tam môže dostať ZADARMO
14
Galéria

Internetom sa začala šíriť fotografia, ktorá zobrazuje tabuľu s nápisom „JEDLO ZADARMO“. Návštevníci podniku v Ilave môžu zaplatiť za jedlo navyše a bloček s nápisom „DAR“ pripnú na nástenku. Z nej si ho môže zobrať ktokoľvek, kto sa chce najesť a v bistre ho vymení za čerstvý pokrm.

Najesť sa môže každý

„Ďakujem vám všetkým za tieto dary jedla pre ľudí, čo si to nemôžu dovoliť. Je to úžasné, že aj veľa mladých ľudí daruje jedlo pre druhých,“ napísal majiteľ bistra.

Pripomína, že je úžasné, že si jedlo môžu vychutnať nielen ľudia bez domova. Poteší aj deti, ktoré by si jeho kúpu inak nemohli dovoliť. „Prišli tri staršie deti a chceli si kúpiť jeden kúsok pizze na tri časti. Janka im vysvetlila, že si môžu zobrať bločky z nástenky a každá z nich dostane pizzu zadarmo. Vďaka vám. Ten úsmev v ich tvárach bol úžasný,“ popisuje bistro milý prípad.

Ako sa to celé začalo?

Ako informoval portál tvnoviny.sk, v bistre pracujú ťažko zdravotne postihnutí ľudia. Majiteľ im dal šancu a oni začali robiť veľké pokroky. V Ilave už dva roky funguje aj sociálny ekologický šatník. Keď videli, akí zúbožení sú ľudia bez domova, ktorí si prišli pre oblečenie, začali im dávať polievky.

Keď si to všimli zákazníci, pri platbe za vlastné jedlo začali v bistre nechávať zopár eur navyše. Prispeli tak na polievku, ktorú chudobným dával podnik bezplatne. V bistre preto vymysleli systém s tabuľou a bločkami, aby ľudia vedeli kúpiť niekomu neznámemu jedlo dopredu.

Neodídu naprázdno

Šišky či pizzu si obľúbili mamičky s deťmi. Polievky zase vyhľadávajú hlavne ľudia, ktorí prišli o strechu nad hlavou. Denne ich rozdajú až pätnásť. Ako dodáva portál, ak na nástenke bloček na polievku nie je, zaplatí ju samotné bistro. Bistro vyhľadávajú aj deti zo základnej školy. Ani tie neodmietnu. „Hanbia sa, obšmietajú sa, tak sa ich opýtame, či by si niečo dali. Hovoria, že aj áno, ale nemajú peniaze. Tak sa ideme pozrieť na lístočky, čo máme v ponuke zdarma,“ povedal majiteľ bistra pre tvnoviny.sk.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Len jedno slovo ĎAKUJEME. Ďakujem vám všetkým za tieto dary jedla pre ľudí čo si to nemôžu dovoliť. Je to úžasne že aj...

Posted by Bistro KÁMO - rýchle občerstvenie on Thursday, July 20, 2023
Skvelý nápad: V Ilavskom bistre sa ľudia najedia zadarmo
14
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM