Peter Klimant Kultúra

Náhľad do zaujímavej ríše zvierat: Mestské múzeum v Moravciach pripravuje pútavú novinku

Milovníci zvierat a hlavne deti si prídu v Moravciach na svoje. V našom meste sa chystá nová zaujímavá výstava, vďaka ktorej budeme môcť nahliadnuť do ríše zvierat.

Ilustračný obrázok k článku Náhľad do zaujímavej ríše zvierat: Mestské múzeum v Moravciach pripravuje pútavú novinku
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk

Starším známe, deťmi nespoznané zvieratá, ktoré síce žijú okolo nás, ale predsa s nimi prichádzame zriedka do priameho kontaktu predstaví výstava Cicavce nášho okolia, ktorá bude otvorená od 2.10. – 31.11.2015 v pri­estoroch Mestského múzea v Zlatých Moravciach.

„Ponitrianske múzeum vo svojej pobočke Mestskom múzeu v Zlatých Moravciach pripravuje výstavu dermoplastických preparátov cicavcov zo zbierok múzea, ktoré predstavujú evolučne najvyspelejšiu skupinu stavovcov. Sú väčšinou suchozemského pôvodu. Vytvorili však i skupiny viazané na vodné prostredie a skupinu dokonale ovládajúcu lietanie,“ informuje o novej výstave Ľubica Packová-Zahradárová z Ponitrianske­ho múzea.

Výstava predstaví 32 druhov cicavcov v počte 65 kusov. Okrem druhov endemických budú prezentované i druhy introdukované (daniel, ondatra) a u niektorých druhov aj ich farebné aberácie. Najviac zastúpené sú rady – hlodavce a mäsožravce. Menej zastúpené sú párnokopytníky, kde je pozoruhodné krycie sfarbenie mláďat, ktoré ich chráni pred predátormi. Najmenším vystaveným druhom je piskor malý, ktorý v živom stave váži len asi 4 – 5 gramov.

„Vystavené preparáty cicavcov môžu byť dobrou pomôckou pre pedagógov, ktorí ich môžu využiť na upevnenie získaných vedomostí a zručností žiakov I. a II. stupňa základnej školy. Zároveň ich môžu využiť i na netradičné zážitkové vyučovanie v múzeu, kde názornou ukážkou môžu žiaci nadobudnúť vedomosti zakotvené v Štátnom vzdelávacom programe z predmetu prírodoveda, prírodopis a biológia,“ dodala Packová-Zahradárová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM