Prokop Slováček Správy

Najčastejšie mýty o blesku: Priťahuje mobil "hnev bohov" a ochránia nás pred ním gumáky?

Medzi ľuďmi koluje množstvo povier o blesku, mnohé z nich zľudoveli. Odborníci ich však postupne vyvracajú. Čomu teda máme veriť?

Ilustračný obrázok k článku Najčastejšie mýty o blesku: Priťahuje mobil "hnev bohov" a ochránia nás pred ním gumáky?
Zdroj: internet

Blesk ako atmosferický výboj je fenomén, ktorý si ľudia dlho nevedeli vysvetliť a báli sa ho. Označovali ho za hnev bohov. A strach v nás pretrváva dodnes.

Až v roku 1753 blesk vedecky vysvetlil Benjamin Franklin, ktorý ho charakterizoval ako formu elektriny a definoval jeho základné vlastnosti. Vymyslel aj spôsob ochrany pomocou tyčového bleskozvodu. Napriek vedecký faktom kolujú medzi ľuďmi stále rôzne mýty.

Aké sú najčastejšie z nich?

Blesk nezasiahne dvakrát to isté miesto

Nie je to pravda. Keď sa v búrke po prvom blesku obnoví jeho energia, môže trafiť znova do toho istého miesta, lebo je pre neho vhodným terčom. Napríklad anténa na veži. Budova Empire State Building dostane v priemere 25 úderov blesku za rok.

Mobil znamená problém

Podľa odborníkov to nie je pravda. Magnetické pole človeka je oveľa väčšie ako pole telefónu či ostatných bežných kovových predmetov, ktoré má človek na sebe. Preto je úplne jedno, či má telefón počas búrky zapnutý alebo vypnutý. Navyše, ak si ho vypne, nebudete mať možnosť, v prípade nebezpečia, zavolať si pomoc.

Šperky a kovové časti oblečenia priťahujú blesk

Búrka má obrovskú plochu, blesk je dlhý niekoľko kilometrov. Je len malá pravdepodobnosť, že skončí vo vašej náušnici alebo udrie do kovovej pracky na bunde. Oveľa atraktívnejší je pre neho dom vysoký napríklad 12 metrov.

PREČÍTAJTE SI AJ: Blesky a hromy opäť útočia na Slovensko. TOP 10 základných pravidiel ako prežiť búrku

Gumáky a gumený pršiplášť vás ochránia

Vôbec nezáleží, či ich máte na sebe. Je to to isté, ako keby ste mali bežnú obuv a oblečenie. Na vodivosť tela to nemá žiadny vplyv. Úder blesku má napätie niekoľko tisíc voltov a proti tomu vás tenká guma jednoducho neochráni.

Pri búrke je lepšie stáť než bežať

Problém nie je v rýchlosti pohybu, ale v dĺžke kroku. Nebezpečenstvo úrazu elektrickým prúdom spočíva v kontakte tela s dvoma bodmi, ktoré majú rozdielny elektrický potenciál. To znamená, že elektrický prúd prechádza cez telo z jednej končatiny do druhej, ak má človek rozkročené nohy, alebo rozpažené ruky.

Mokrý človek dobrý cieľ

Nezáleží na tom či mokrý, alebo suchý. Zhoršujú sa však zdravotné následky po zasiahnutí bleskom. Voda je vodivá a tak blesk môže prejsť telom ľahšie a ničivejšie.

Auto je úplne bezpečné

Nie na sto percent. Musíte dodržať určité pravidlá. Zatvoriť okná, nedotýkať sa vo vnútri ničoho kovového. Blesk by mal pri priamom zásahu preniknúť kostrou vozidla cez pneumatiky do zeme.

PREČÍTAJTE SI AJ: FOTO: Keď aj ten, čo straší, dokáže fascinovať. Búrky a blesky pútajú

Blesk najkrajšie video
1
Galéria
Blesky a hromy
12
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM