TOS Lifestyle

Nájdete sa tam aj vy? Tieto typy ľudí patria medzi najobľúbenejšie obete KOMÁROV!

Viaceré vedecké štúdie skúmali rôzne faktory a tu je výsledok. Ktoré typy ľudí sú pre komáre najatraktívnejšie?

Ilustračný obrázok k článku Nájdete sa tam aj vy? Tieto typy ľudí patria medzi najobľúbenejšie obete KOMÁROV!
Zdroj: www.pixabay.com

Na letné večery vonku niekde na záhrade sa mnohí tešia aj celý rok. Keď nadíde ten čas a všetko je ideálne, idylku začnú narúšať komáre. Najprv to hrozné bzučanie a potom pocítite prvé uštipnutie…

Málo známym faktom však je, že nie na každého „sadajú“ komáre rovnako. Závislosť od viacerých faktorov potvrdili vedecké štúdie. Ktoré typy ľudí sú pre komárov najväčším lákadlom a prečo?

Ľudia s nulkou

Hneď niekoľko štúdií potvrdilo súvislosť medzi krvnou skupinou ľudí a voľbou komárov. Ak máte krvnú skupinu 0 a neberieme do úvahy iné faktory, máte veľkú šancu, že si tento krvilačný hmyz vyberie práve vás za svoju obeť.

Tí, čo sa potia

Je vám stále teplo a potíte sa viac ako ostatní? Máte smolu, pre komáre ste atraktívnejší. Tie totiž podľa nedávno uskutočnenej štúdie priťahujú látky obsiahnuté v pote ako kyselina mliečna či amoniak. A priťahuje ich aj samo o sebe telesné teplo.

Pivári

Zaujímavá, aj keď vzorkou len menšia štúdia odhalila dokonca to, že komáre viac vyhľadávajú ľudí, ktorí skonzumujú pivo. Nie je celkom jasné prečo, súvisieť to môže s predchádzajúcim bodom a teda tým, že sa telo po pive viac zohreje.

Zadýchaní

Komáre dokážu už z veľkej vzdialenosti vnímať oxid uhličitý a čím viac vydychujete, tým ste pre nich atraktívnejší. Aj táto hypotéza bola vedcami potvrdená. Väčšinou platí, že ťažší ľudia vydychujú viac a preto sú aj pravdepodobnejším cieľom komárov.

Tehotné

Tehotenstvo je pre komáre taktiež magnetom. Potvrdila to africká štúdia z roku 2000, podľa ktorej to k tehotným ženám ťahalo komárov až dvakrát viac. Možný dôvod? Opäť, teplejší organizmus a väčší objem vydýchnutého oxidu uhličitého.

Ľudia s kožnými baktériami

Pre komáre je plusom, ak má človek veľa kožných baktérií. Je pre nich vzácnejší o to viac. Pomôcť si aspoň sčasti je možné v tomto prípade antibakteriálnym mydlom, ale nie všetky baktérie takto jednoducho zo seba zmyjete.

Ľudia v čiernom

Komáre používajú pri hľadaní svojej obete aj oči a podľa výskumu v rámci ďalšej štúdie ich priťahujú viac čierne či zelené povrchy ako biele. To naznačuje, že je pre nich ľahšie vidieť tmavé farby.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM