han Rôzne

NAJMOHUTNEJŠIA explózia vo vesmíre: Taký výbuch ľudstvo ešte nikdy nezaznamenalo!

Astronómovia zaznamenali najväčšiu kozmickú explóziu, aká bola kedy zaznamenaná. Je 10-krát jasnejšia ako ktorákoľvek explodujúca hviezda alebo supernova.

Ilustračný obrázok k článku NAJMOHUTNEJŠIA explózia vo vesmíre: Taký výbuch ľudstvo ešte nikdy nezaznamenalo!
Zdroj: www.cnn.com

Udalosť, ktorú stále zachytili teleskopy, sa odohrala takmer 8 miliárd svetelných rokov od Zeme, keď bol vesmír starý asi 6 miliárd rokov. Informoval o tom portál CNN.

Výbuch je známy aj ako AT2021lwx a trvá už dlhšie ako tri roky. Takáto doba je v porovnaní s väčšinou supernov, ktoré sú viditeľné len zopár mesiacov, mnohonásobne viac.

Čo výbuch odpálilo?

Dlhotrvajúci masívny kozmický výbuch podľa astronómov vyvolal oblak plynu, ktorý následne pohltila supermasívna čierna diera. Zrejme išlo o hviezdu s hmotnosťou až 15-krát väčšou ako Slnko, ktoré sú vo vesmíre veľmi zriedkavé.

„Výskumný tím zistil, že pri výbuchu sa za tri roky uvoľnilo stokrát viac energie, než koľko Slnko uvoľní za 10 miliárd rokov svojej existencie, a táto svetelná udalosť bola takmer 100-krát jasnejšia ako všetkých 100 miliárd hviezd v galaxii Mliečna dráha dohromady,“ uvádza portál CNN.

Môže vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM