Regióny Zo Slovenska

Nájomné byty a nové cesty: Príchod Volva vyvolá v Košiciach masívne investície

Na východ Slovenska smeruje automobilka Volvo, ktorá tam postaví svoj nový závod. Investície, ktoré by mali zlepšiť život v lokalite, pripravuje mesto a aj kraj.

Zdroj: Dnes24.sk

Príchod automobilky Volvo na východné Slovensko vyvolá masívne investície aj v Košiciach a ich okolí. Počas odovzdávania zmlúv o spolupráci medzi mestom Košice, Košickým samosprávnym krajom (KSK), obcou Valaliky a štátnymi orgánmi o tom v stredu informovali zástupcovia samospráv.

V zmluve platnej do konca roka 2028 sa mesto Košice zaviazalo napríklad zaviesť nové linky MHD. S podporou vlády chce tiež urýchliť výstavbu nových nájomných bytov a rezidenčného bývania. Podľa primátora Jaroslava Polačeka sa v rámci schváleného územného plánu nachádzajú v Košiciach lokality, kde je možné postaviť 25 000 bytov alebo domov.

Električka aj byty

Mesto v súvislosti s výstavbou nového mestského centra pri rieke Hornád požiadalo štátne orgány o udelenie štatútu významnej investície. Podľa Polačeka by sa aj v tejto lokalite mohli budovať nájomné byty, ktoré by od roku 2026 využili budúci zamestnanci automobilky.

Cieľom je, aby Košice v najbližších rokoch dosiahli hranicu 250 000 obyvateľov.

Čo sa týka dopravnej dostupnosti, jednou z možností je aj predĺženie električkovej trate. „V blízkom období budeme rokovať aj o tom, či nepotiahnuť samotnú električku do investičného parku cez Barcu. To nám ale bude musieť povedať Útvar hodnoty za peniaze (ÚHP), či je alebo nie je takáto investícia reálna a finančne uchopiteľná,“ uviedol.

Prečítajte si tiež

Nové cesty

KSK je zas pripravený vybudovať nové cesty III. triedy v okolí strategického parku, vrátane napojenia na železničný uzol Geča a Haniska. „Rátame aj s rekonštrukciami existujúcich komunikácií. Okrem toho vďaka novým zmluvám s autobusovými dopravcami vieme pružne upravovať intenzitu spojov prímestskej autobusovej dopravy a tým vyhovieť budúcim požiadavkám investora na zabezpečenie liniek vedúcich až k bráne strategického parku,“ skonštatoval predseda KSK Rastislav Trnka.

V rámci zlepšenia dopravnej dostupnosti sa počíta aj s výstavbou cyklotrás, ktoré by spájali obce Valaliky a Kokšov-Bakšu, ako aj Valaliky a Košice.

Kraj tiež vytvorí alebo prispôsobí učebné odbory na svojich stredných školách. Žiaci z rodín vyslaných zamestnancov zas budú môcť využiť štúdium na Gymnáziu Šrobárova v Košiciach, ktoré bude poskytovať medzinárodné vzdelávanie v anglickom jazyku.

Uľahčia život

„Pripravujeme celú infraštruktúru a všetky investície tak, aby uľahčili život v tomto regióne, priniesli možnosti, ktoré tu doteraz neboli, a urobili región atraktívnym pre prácu aj bývanie,“ doplnil konateľ Industrial Park Valaliky Miloslav Durec.

Svoj príchod na východ Slovenska oznámila automobilka Volvo v piatok. Pri Valalikoch v okrese Košice-okolie plánuje vyrábať elektrické autá a zamestnať 3 300 ľudí. Investícia vo výške takmer 1,2 miliardy eur by mohla priniesť aj ďalších približne 10 000 pracovných miest v dodávateľských firmách automobilky.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

Príchod automobilky Volvo vyvolá masívne investície
9
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM